Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Легендарният вратар Георги Велинов-Джони играл футбол година след преживяната трансплантация

  15.10.2018 14:24
Легендарният вратар Георги Велинов-Джони играл футбол година след преживяната трансплантация

Световната седмица на донорството отбелязаха в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Специален гост в стационара беше звездата на българския футбол и ЦСКА- Георги Велинов-Джони. Легендарният вратар разказа личната си история и перипетиите, през които минава преди повече от 12 години.
Именно тогава е диагностициран с цироза на черния дроб. Здравословното му състояние се влошава и се налага трансплантация. Известният футболист получава втори шанс за живот. Вече почти 12 години не забравя жеста, който е получил от  съдбата. Затова винаги участва в кампании за популяризирането на донорството в България.
„Цяла България ме подкрепи тогава. Благодаря на всички фенове. И нашите, и фенове на Левски са ме подкрепяли. Разбрах какво нещо е животът. Човек като прекара това и започва да живее лежерно и да казва „добър ден“ или „добро утро“ на професор Владов и на Господ. От ден на ден минаха 11 години и половина. Не ги усещам вече. И между другото да се похваля, че 1 година след трансплантацията играх мач, което, за съжаление, професор Владов чу, и ми се обади по телефона и вика: „какво правиш“. Викам: да ти покажа, че мога да играя мач. Така го направих и беше много добре“, сподели Георги Велинов.
Едва една донорска ситуация е реализирана във Велико Търново през тази година, съобщи областният координатор по донорството д-р Сибила Маринова. Имало е други двама души с мозъчна смърт, но при единия случай близките са били в Испания и документите не са придвижени навреме, а при другия не е имало подходящи реципиенти на органите. Д-р Маринова е категорична, че трябва да се започне промяна в законодателството, която да даде възможност хората да заявяват приживе желание да дарят органите си. Това сериозно ще облекчи областните координатори, които вече няма да питат близките на починалия, а ще се позовават на неговото собствено желание. Към момента хората могат да декларират единствено отказ да дарят органите си.
„Аз съм далеч от мисълта, че всички вкупом ще тръгнат да дават съгласие, но ще има хора, които ще го направят. Ние с  д-р Лъчезарова обичаме да казваме, че с нея двете ще сме първите, ако се приеме такава промяна в закона, които ще отидем и ще дадем такова съгласие“, сподели д-р Маринова.
На срещата в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ присъстваха и ученици от клуба на БЧК в горнооряховското СУ „Вичо Грънчаров“. Именно с подобни кампании областните координатори по донорство целят да популяризират факта, че един починал човек може да спаси минимум четирима други.
Приятно впечатление направили и близките на единствения реализиран донор към момента. В деня на погребението му роднините звъннали на д-р Маринова и попитали дали трансплантацията на черния дроб е преминала успешно. Когато научили, че всичко е наред благодарили на д-р Маринова, че е осмислила техния ден.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Георги Велинов Джони трансплантация д-р Сибила Маринова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати