Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

Д-р Сибила Маринова обясни на мотористи смисъла на донорството

  13.10.2018 16:20
Д-р Сибила Маринова обясни на мотористи смисъла на донорството

В Световния ден на донорството мотористи от най-голямата мото организация у нас - ``София Райдърс``, и лекари се събраха във Военномедицинска академия в София. Целта на инициативата бе обществото да приеме донорството като начин да бъде спасен човешки живот.
В срещата участва и началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” д-р Сибила Маринова, която е и координатор по донорство за област Велико Търново. Тя обясни колко е важно всеки от нас да може да направи информиран и съзнателен избор, ако изпадне в ситуация, в която трябва да реши дали да дари органите на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт. Д-р Маринова припомни, че при една донорска ситуация могат да бъдат спасени няколко човешки живота.


В България рутинно се извършват трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце, съобщи доц. доктор Ивелин Такаров от Военномедицинска академия. Той беше категоричен, че специалистите по трансплантация срещат подкрепата на обществото, а проблемите, пред които се изправят, често са организационни.
В срещата участва и футболната легенда Джони Велинов, който живее втори живот благодарение на трансплантация на черен дроб преди 11 г.


Ключови думи
донорство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати