Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Русисти от 10 страни са във ВТУ на международен симпозиум

  12.10.2018 13:35
 Русисти от 10 страни са във ВТУ на международен симпозиум

Днес в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” се откри  Дванайсетия международен симпозиум „Русистиката в съвременния свят”. Програмата включва 7 секции: Литературознание, Културология и още 5 свързани с лингвистиката. 93 учени от 10 страни ще дискутират граматичните проблеми и явления в съвременния руски език, особености на превода, методика на обучението и преподаването на езика. Ще бъдат чути научни публикации за сравнително-лингвистични анализи от образността на руския и други езици. В секцията „Литературознание” ще бъде разгледано творчеството на руските класици Чехов, Тургенев, Некрасов и др. Сред най-видните лектори са проф. Стефана Георгиева, проф. Андрей Степанов от Петербургския държавен университет, проф. д-р Стефка Георгиева от Пловдивския университет, проф. д-р Лиляна Стефанова и проф. д-р Гочо Гочев от ВТУ.

 Симпозиумът бе открит от зам.-ректора по международна дейност доц. д-р Димитър Димитров. Приветствено слово прозвуча от декана на Филологическия факултет проф. д-р Ценка Иванова  

Международният симпозиум на русистите във ВТУ се провежда в продължение на 48 години, на всеки 4 години. Тазгодишното издание е посветено на 55-годишнината от създаването на катедра „Русистика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Първият ръководител на катедрата е проф. Галина Тагамлицка, в годините съставът се е сменял, но това е една от най-старите катедри. „Тя започва работа с откриването на Университета и една от най-силните и като състав, и като преподавателски кадри и като научна продукция”, смята сегашният ръководител на катедрата доц. д-р Наталия Няголова.

В момента преподавателите от катедрата обучават не само студентите от „Руска филология”, но и тези в двойните специалности в „Приложна лингвистика”. Наблюденията на доц. Няголова са, че през последните две години студентите русисти започват да се увеличават.

Международният симпозиум „Русистиката в съвременния свят” се организира и с помощта на Международната асоциация на преподавателите по руски език, МОН, Обществото на русистите в България и др. Той ще продължи до 14 октомври, като за всички участници е предвидена културна програма за запознаване със забележителностите на Велико Търново.

Ана Райковска

 


Ключови думи
международен симпозиум на русистите във ВТУ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати