Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Каракачанов във В. Търново: Над 5500 души не достигат в Българската армия

  12.10.2018 12:13
Каракачанов във В. Търново: Над 5500 души не достигат в Българската армия

Над 5500 души не достигат за попълване на Българската армия, това заяви във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му обществото иска връщане на наборната служба, но преди това трябва да бъде въведена доброволна.
155 курсанти положиха днес военна клетва във Велико Търново. Държавната поръчка обаче беше със 100 души повече. В същото време недостигът на офицери, сержанти и кадрови войници става все по-осезаем.
„Недокомплектът не е малък- над 5500 човека, но в края на краищата въпросът е преди всичко на духа на тези хора, духа и мотивацията“, каза Каракачанов.
Именно в тази връзка министърът внесе в Народното събрание предложение за създаване на доброволна военна служба, която един ден да стане основа за връщане на задължителната наборна войска. Днес стана ясно, че за това се е консултирал именно с преподаватели от Военния университет в старата столица.
„Именно преподаватели от НВУ са хората, с които се консултирах, за да го направим и да го внесем, казвам го, защото днес сме във Военния университет. За пръв път го казвам, но това е факт“, обясни Каракачанов.
По думите на министъра професията на военните трябва да стане по привлекателна. В тази връзка догодина предстои ново вдигане на заплатите с 10 процента.
 


Ключови думи
Каракачанов министър военни
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати