Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Бъдещето на индустрията в България отново се събра в Горна Оряховица

  11.10.2018 13:01
Бъдещето на индустрията в България отново се събра в Горна Оряховица

Близо 60 екипа с над 300 младежи ще представят своите научни и технически търсения и постижения по време на третото Изложение-конкурс, домакин на което ще е Горна Оряховица в следващите три дни. Вече мислим за бъдещето, време e, и още догодина ще го направим, да се представим на подобни форуми в Европа. Има какво да покажем, вие сами ще видите какви страхотни неща правят нашите деца, каза по време на откриването главният виновник да се организира такова изложение – инж. Владимир Григоров от Фондация „Милен Григоров”. Заедно с това той подчерта, че голямата благодарност в такъв момент трябва да е към учителите, които са подготвили тези талантливи деца и продължават да им помагат да развиват идеите си.


В продължение на три дни Горна Оряховица ще даде възможност да общуват помежду си младите хора, които са бъдещето на българската икономика. Паралелно с конкурса ще вървят няколко събития – лекции, обучения, ретро изложба. По време на изложението е организирано обучение на преподаватели от професионалните гимназии, които ще работят по програма за ранно приобщаване на децата към техническите науки, чрез организиране на кръжочна дейност. Домакин на обучението е ПГЕЕ „Ломоносов”.


Българската икономика се развива успешно и има ръст от над 4 % тази година. За да бъде ръстът още по-сериозен, имаме нужда от вас и вашите свежи идеи. Надявам се това изложение да помогне повече млади хора да се насочат към техническите професии, защото това са нужните специалисти на България сега. Дано повече млади хора да намерят у себе си новатора и да се развиват, като така ще се развива и икономиката ни, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Асоциацията е постоянен партньор на изложението от самото му създаване.


Участниците бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев, който пожела спортна зала „Никола Петров” да се превърне в работилница за добри идеи в трите дни на изложението. Вярваме в перспективите за развитие на професионалното образование. Вярваме, че когато науката и бизнеса си подават ръка, младите хора ще имат повече възможности за реализация. Работете заедно, обменяйте идеи и отнесете хубав спомен за Горна Оряховица, пожела кметът на участниците.
Най-важното е да не спирате да мечтаете. Когато имате мечта, ще намерите сподвижници, с които да я осъществите. Дерзайте деца, вие наистина сте бъдещето, обърна се към младите техничари и инж. Камен Коцев, който заедно с „Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец”, също е сред главните двигатели за осъществяване на изложението.
Сред гостите на откриването бяха областният управител проф. Любомира Попова, инж. Румяна Костадинова от МОН, шефът на РУ на МОН инж. Розалия Личева, представители на университети и научно-технически съюзи, както и представители на партниращите организации, председателят на ОбС Даниел Косатдинов, зам. кметовете на Общината, директори и учители.


В изложението се представят младежки екипи от БАН, от почти всички технически университети в страната, от много професионални гимназии, както и от фирми. За някои това е първо участие.
В Горна Оряховица за първи път пред хора ще се представи хуманоидният робот РОКИ. Той е дело на 32-годишния инженер от Шумен Росен Христов. РОКИ излиза за първи път от гаража на своя създател, който е работил по творението си години наред. Роботът би могъл да намери приложение както в индустрията, особено в опасни за човека производства, така и в бита, смята инж. Росен Христов.
И докато той за първи път идва на изложението в Горна Оряховица, екип на клуб „Роботи” от Бяла, Русенско участва за трети път. Този път екипът представя прототип на манипулатор за сортиране в производството. Състои се от четири части – подаваща система, роботизирана ръка за сортирането, управляваща част с контролери, която е разработена в три варианта, и захранване. Всеки елемент и детайл от системата е проектиран и изработен специално за нея. Младежите от клуба – повечето ученици и един студент, са работили заедно с екипа на доц. Александър Иванов от Русенския университет, който помогнал за програмирането.
От създаването на изложението в Горна Оряховица идва и екип на Професионалната гимназия в Правец. Младежите отново демонстрират много широка гама от изделия – крачещи роботи, хуманоидна ръка, евтина версия на лаптоп, роботизирана хранилка за животни и още какви ли не неща, които биха намерили лесно приложение в бита.
Някои от идеите, които показват участниците в изложението, вече са намерили и реализация в реалния бизнес. Това всъщност е една от задачите, които си поставят организаторите. Да свържат младите иноватори с хората, които могат да помогнат за реализация на идеите.


Изложението и тази година има конкурсен характер. Жури с председател проф. Георги Попов от Технически университет София ще оценява разработките и ще раздаде наградния фонд.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Младежко техническо творчество
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати