Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Студенти от ВТУ направиха помен за убитата журналистка Виктория Маринова

  09.10.2018 13:52
Студенти от ВТУ направиха помен за убитата журналистка Виктория Маринова

Студенти от Великотърновския университет проведоха помен в памет на трагично убитата Виктория Маринова. Близо 40 души от специалностите „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ запалиха свещи и се включиха в своеобразен флашмоб в защита на свободното слово.
Идеята за провеждането на помен в памет на Виктория възникнала спонтанно. Млади пиари и журналисти организирали събитие в социалните мрежи, за да покажат на обществеността, че човешкият живот е неприкосновен.
 „Ние сме длъжни като млади хора, които искат да изразяват себе си, като цяло хора, които са за човешките права и свободното изразяване, да застанем зад една такава позиция, която тя, докато е била жива, е поддържала. Така че нейната искрица запалва един огън според мен“, сподели Емине Садкъ, която е студентка в специалност „Връзки с обществеността“.
Студентите проведоха и своеобразен флашмоб. Две от момичетата легнаха на земята, след което бяха очертани с червена боя. На празното място бяха написани думите „свобода“ и „слово“.
От части се страхувам какво би могло да се случи и с мен, било то и с мои колеги, ако ние си вършим работата качествено. Но не мога да кажа, че подобни случки биха ни отказали от професията. Напротив, по-скоро биха ни амбицирали“, каза Ирина Илиева, която учи журналистика.
В помена се включи и ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. Той подчерта, че подкрепя идеята на студентите.
 „Аз си подкрепям студентите, много ми харесва, когато правят тези неща, защото това е израз на гражданска позиция в края на краищата. Така трябва да постъпват младите хора. Трябва да реагират спонтанно“, сподели проф. Бонджолов.
Младите хора призоваха също проблемите да се решават с думи, а не с кръв.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
студенти Виктория Маринова помен ВТУ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати