Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Банкетите на Присовските завои дебнат поредна жертва

  04.10.2018 08:44
Банкетите на Присовските завои дебнат поредна жертва

В тежко състояние са банкетите на така наречените Присовски завои край Велико Търново, алармираха читатели на областния седмичник „Кореспондент“. На места пропаданията са до половин метър, убеди се на място наш екип.
Внимание, опасно за живота
Тежкото експлоатационно състояние на трасето е още една предпоставка за поредна тежка катастрофа, категорични са специалистите. За щастие асфалтовото покритие е задоволително. Много по-опасни обаче са банкетите, които на практика представляват дълбоки дупки. При попадане на колело в една от тях може да се стигне до трагичен инцидент. В същото време липсва каквато и да било отводнителна система по платното за движение. Именно обилните валежи през лятото доведоха до допълнително слягане на банкетите и тяхното пропадане. Има и участъци, където асфалта вече е с подкопана основа.
Почистеното сметище
В началото на годината „Кореспондент“ алармира за поредните тежки катастрофи, които бяха превърнали района в сметище. Веднага след публикуваната статия от Областно пътно управление реагираха и почистиха отпадъците. За справяне със сегашния проблем обаче ще трябва да бъдат отпуснати много повече средства. Не е тайна, че ОПУ разчита изцяло на АПИ, откъдето всяка година преразпределят бюджет към най-невралгичните участъци.
Унищожена инвестиция
Последно пари за Присовските завои бяха отпуснати през 2013-та година. Тогава беше подменена близо 2 километра мантинела. Сложени бяха нови предупредителни знаци. Просветлена беше цялата отсечка. Днес от инвестицията са останали само знаците, тъй като мантинелата беше удряна много пъти, а дърветата отново поникнаха. Недобросъвестни граждани пък задигнаха светлоотразителите.
Пропуснат шанс
През 80-те години отсечката е била включена в плановете на правителството за цялостно реновиране и изграждане на четири платна. По преценка на кметството в Дебелец и тогавашния партиен елит се взема решение, като първи етап от ремонта, да бъде изграден околовръстния път на Дебелец. Този, който днес е добре познат и извежда трафика от Велико Търново в четири платна за Габрово и Прохода на Републиката. За втори етап са определени именно Присовските завои, с евентуално четирилентово продължение чак до Русе. След 1989г. обаче финансирането е спряно и вече 30 години държавата не съумява да изгради трасето. В същото време никой не може да вини тогавашната управа, че е надделяло мнението за изграждане на околовръстното. Целият трафик тогава е преминавал през Дебелец, където често са ставали пътни инциденти.
Проблемите за Присовските завои
Преди всичко цялостното преустройване на Присовските завои е свързано с много пари. Към момента държавата е насочила вниманието си към изграждане на магистралите, включително тази от Велико Търново към Русе. Друг сериозен проблем е, че именно край Присовските завои преминава централния водопровод за града, което допълнително оскъпява един бъдещ проект. Що се касае за ремонт на банкета обаче държавата ще трябва да носи пълна отговорност, ако днес или утре там се случи поредния инцидент.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Присовски завои банкети
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати