Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Други

Красимир Балъков пред „отГОворните“: „Успехът през 1994г беше синхрон между човешки и футболни качества“

  20.09.2018 15:35
Красимир Балъков пред „отГОворните“: „Успехът през 1994г беше синхрон между човешки и футболни качества“

„1994 е златната година на българския футбол. Успехът тогава се дължеше на синхрон между човешки и футболни качества. Футболът е нещо много по-специфично, велико и голямо. То е социален продукт, който сплоти цяла България, когато обществото ни страдаше и се чудеше накъде да хване след падането на комунистическия строй“. Така започна мотивационната си лекция пред „отГОворните“ Красимир Балъков. Легендата на българския футбол участва в първата за есента среща с вдъхновяващи личности, които младежите от Горна Оряховица канят, за да споделят с тях житейски опит.
„Най-доброто е човек да се занимава със спорт - той учи на ред, дисциплина, хигиена, създава навици у хората“,  каза треньорът и бивш национал. Той коментира лошата спортна инфраструктура и малкото терени за футбол в страната. И направи сравнението, че един отбор в 6-та дивизия в Германия има повече терени за тренировка от тим в българската А група. „В България имаме добри треньори, но мотивацията куца, защото няма добри условия“, продължи Балъков.
Според думите му основните принципи за успеха са да обичаш това, което правиш, да желаеш да се развиваш и да имаш амбициите да си постоянен. „Младият човек иска много бързо да се случат нещата - няма търпение. Трябва да знаете едно - ако имате цел, не трябва да мислите за пари. Никога през живота си не съм мислил за пари, те дойдоха сами. Аз съм мислил как да се развия, как да бъда по-добър, да постигна по-голямо нещо и постоянно да се развивам. Когато това се случва, финансовата част сама ще дойде“, каза бившият играч на „Спортинг“ и „Щутгарт“. „Младият трябва да е креативен. Веднага ни впечатлява, когато видим нещо различно. Бъдете отворени, търсете комуникацията диалога, не се притеснявайте, ако трябва да питате. Човек трябва да е в крак с времето си“, посъветва младите футболистът.
Той разказа за израстването си като футболист – от годините в Спортното училище във Велико Търново до мястото в националния отбор. „Откакто се помня, никога никой не ме е карал насила да изляза - дали в училищния двор, дали на тренировка, или в Спортното училище, където трябваше да ставам в 6:30 ч - ако нямаш мотивация, няма как да стане спортист от теб“, подчерта гостът.
Красимир Балъков разказа и за училището за млади футболисти, което е отворил в Щутгарт. То е за деца от 6 до 14 години. „Това, което сме научили като спортисти, се опитваме в по-спокоен вариант да им го дадем като основа. Успяваме и да ги изкараме от стаите с компютрите на чист въздух, дори и да не станат професионални футболисти, ще имат полза“, обясни той.

 


Ключови думи
Красимир Балъков отговорните
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати