Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Общество

Назначават на работа хора с увреждания за срок от две години

  29.08.2018 12:33
Назначават на работа хора с увреждания за срок от две години

От 15 август започна приемането на документи от работодатели, които желаят да разкрият позиции за хора с увреждания, съобщи директорът на Дирекция „Бюро по труда“ Обрешко Нечев. На практика работодателите няма да плащат осигуровки и заплати на служителите, тъй като средствата ще бъдат осигурени по програмата „Развитие на човешките ресурси“.
По този начин ще бъде осигурена работа на хора в неравностойно положение за срок от две години. Към момента над 100 работодатели вече са подали документи в Бюрото по труда, а от институцията обясниха, че няма краен срок. Предстои подбор и селектиране, което няма да се извършва на местно ниво. С приоритет за назначаване ще бъдат хората с над 75% инвалидност. Ще бъдат назначавани и такива с по-нисък процент.
Основните работодатели, които към момента са изявили желание да се включат в програмата са трите общини на територията на Дирекция „Бюро по труда“- Велико Търново, Елена и Златарица. Документи са подали и фирми от реалния трудов сектор, обясни още Обрешко Нечев.
Трудовите възнаграждения, които хората с увреждания ще получават, възлизат на минималния осигурителен праг за съответната позиция. В повечето случаи става въпрос за административна работа и дейност в обслужващата сфера.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Обрешко Нечев инвалиди увреждане работа Бюро по труда
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати