Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Книгите на горнооряховския Жул Верн стигнаха до 60 лв. втора ръка

  27.08.2018 08:14
Книгите на горнооряховския Жул Верн стигнаха до 60 лв. втора ръка

Все по-скъпи стават книгите на горнооряховския майстор на приключенския роман Петър Бобев. Някои от неговите заглавия се продават в антикварните книжарници за 60 лв., показва проверка на областния седмичник „Кореспондент“.  Българският Жул Верн, както е известен Бобев,  не е сред живите от 21 години, но името му все още буди интерес сред читателите.
Историята за Орманлъ Шейтан струва 60 лева
Най-скъпата книга на Петър Бобев в момента на пазара е неговият исторически роман „Горан, мечи побратим“. Тя се продава онлайн за 60 лв., въпреки че самото издание не е рядкост, защото е печатано през 1973-та година в тираж от 30 000 бройки. Действието в книгата се развива в неопределено време от турското робство. Захвърлено от кърджалиите бебе е случайно намерено от мечка, която го спасява от сигурна смърт. В последствие детето оцелява и се превръща в най-голямото страшилище за българските поробители, които го наричат Орманлъ Шейтан- Горски дявол.
„Жрицата на змията“ има второ издание, но още е скъпа
Други книги на Петър Бобев, които държат сериозна цена, са сборниците с детски приказки „Все по-високо“ и „Гърбавата ела“, излезли съответно през 1957-ма и 1960-та година. Техният тираж обаче е едва по 6000 бройки. По 40 лв. струват също приключенските му творби „Заливът на акулите“ и „Драконът от Луалаба“, считана за една от най-добрите му книги. Романът пренася читателите при последните оцелели амазонки и вплита героите в шеметен бързотек от непредвидени събития и изненади. Книгата е издавана още веднъж в средата на 90-те, затова все още може да бъде открита и на по-приемлива цена.
Последните книги на Бобев също държат висока цена
Доста скъпи са и последните две книги преди смъртта на Бобев- „Тигрицата на океана“ и  „Парола Херострат“, които излизат в много малки тиражи и днес се откриват трудно. Екземпляр от тях може да бъде закупен срещу 30 лв. Останалите книги на горнооряховския писател струват средно по 15-20 лв. Има и по-евтини, които могат да бъдат закупени за 4-5 лв. Те са издавани в много големи тиражи и по антикварните книжарници има достатъчно от тях.
Последните две книги на Петър Бобев бяха издадени през 2015-та година. „Възмездието на Кали. Диадемата на Орангутана“ и „Зъбатите демони“ бяха грижливо запазени от неговата  дъщеря Ани Бобева. Произведенията видяха бял свят близо 20 години след смъртта на писателя и сега могат да бъдат закупени от книжарниците в цялата страна. „Зъбатите демони“ дори спечели второ място на Националните фантастични награди през 2016-та година в категорията за „Любима книга“.
Отвличан от войници и с повече летателни часове от пилотите
Животът на Петър Бобев е не по-малко интересен от книгите му. Роден е на  9 август 1914 година в Горна Оряховица. Баща му Боби Петров, доктор по история, умира през 1926 г., а майка му през 1929 г. Така на 15 години остава сирак, а негов настойник става чичо му, който е естественик, учител по биология, ловец и препаратор-художник. През 1918 г. е отвлечен от войници от окупационния корпус (френско-италиански), настанен в България след края на Първата световна война. Спасен е от самоотвержени български стражари. Бобев завършва днешната гимназия „Уилям Гладстон“ в София, а през 1937-ма година завършва  висше образование по земеделие в Агрономическия факултет на Софийския държавен университет. До 1939 година работи в конезавода „Клементина“ край Плевен, след което е приет в школата за запасни офицери, а фелдфебел-школническия си стаж прослужва на летище Божурище като административен офицер. Там парадоксално натрупва повече летателни часове от пилотите, защото често го използват за „баласт“ при учебните полети. В края на стажа си отказва предложение да завърши курс за летец и да остане на военна служба. 1941 г. специализира в Института по градинарство в Пловдив, след което постъпва като агроном при Българската инвестиционна банка  в София. Същата година е мобилизиран, а през 1945-та му възлагат кредитирането на новосъздаващите се тогава ТКЗС-та в Българската земеделска и кооперативна банка (към БНБ). Като извънредно съвестен и уважаван банков чиновник се пенсионира през 1974 г.
„Вие сте писател“
Започва да пише чак четиридесетгодишен. Първите му произведения са приказки за дъщеричката му Ани Бобева (която става художник и впоследствие илюстрира много от книгите на баща си). Негов приятел без знанието му ги предава на Ран Босилек, който  ги харесва и започва да ги отпечатва  в списание „Дружинка“, на което е главен редактор (първият публикуван разказ е „Победеният вятър“, 1953 г.). Ран Босилек го насочва към Ангел Каралийчев, който през пролетта на 1953 година го кани на разговор и го посреща с думите: „Вие сте писател!“.
 Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Петър Бобев книги писател
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати