Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Откриха ремонтирания път Горна Оряховица – Арбанаси

  14.08.2018 15:59
Откриха ремонтирания път Горна Оряховица – Арбанаси

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков официално откри ремонтирания път между Горна Оряховица и Арбанаси. Това стана в присъствието на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и Клавдия Ганчева, на областния управител проф. Любомира Попова и заместника й инж. Детелина Борисова, на кметовете на Горна Оряховица и Велико Търново инж. Добромир Добрев и Даниел Панов, общински съветници.


С откриването на пътя се възстановява движението между Горна Оряховица и Старата столица. Участъкът от страната на Велико Търново бе ремонтиран още през миналата година.


Пътят е малко под  5 км., стойността на ремонта е 1, 8 млн. лв. с ДДС от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Имахме желание да го направим още миналата година, но, знаете, разполагаме с лимити. Разделихме го в две бюджетни години, но пък от 40 г. този път е мечта и за двете общини. 7 хил. автомобила минават дневно оттук. Тежък ремонт – с няколко свлачища по протежение на участъка, с добро изпълнение от строителите и надзора. Призоваваме шофьорите към разумно шофиране, каза министър Нанков, пожелавайки безаварийно ползване на пътя.
През есенно-зимния период тук ставаха много ПТП-та. Смятам, че по този начин, с разширението и видимостта, част от ремонта, по този пътен участък вече няма да има проблеми, коментира и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.
До края на август следва да приключат и ремонтите по „Велчо Джамджията“ и „Иван Вазов“ във Велико Търново, след което на практика вече ще може да се ползва най-бързата връзка между Старата столица и Горна Оряховица. Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че на място се полагат водопроводни тръби, правят се отколнения към частните домове. 
През тази година ще завършим още няколко участъка във Великотърновско, приключваме с миналогодишния проект Присово – Миндя, Ресен – Самоводене, ще обявим процедурата за Елена през Златарица за Лясковец. Изчакваме решението по ОВОС на ВАС за Русе – Велико Търново, начерта плановете на МРРБ за следващите месеци министър Нанков.


Той коментира и други теми, свързани с неговия ресор. Трите моста над Дунав например. Има нужда от повече мостове над реката от гледна точка на реалните трафик данни, смята министърът. Във връзка с изграждането на пътя Русе – Велико Търново и вероятността то да бъде направено от китайски инвеститори, Нанков коментира, че са отворени и двете възможности за финансиране – от бюджета или по линия на публично-частното партньорство.
Есента на 2018 г. ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата варианта ще се спрем. С китайците сме в изключително напреднала фаза. Параметрите на китайските компании са такива, за каквито ние не сме свикнали да говорим. Те говориха за няколко милиона евро първоначална инвестиция до 1, 5 млрд евро за цялата магистрала, като в обхвата на този финансов ресурс попада и тунелът под Шипка. За нашите мащаби това е огромна инвестиция, информира още министърът.


Николай Нанков засегна и темата с т. нар. Северен пътен възел на Велико Търново. С помощта на местната власт направихме немалко по отношение на Северния скоростен възел. Имаме вече разработена идейна фаза, надградено предпроектно проучване, убеден сам, че през октомври ще стартираме с тръжната процедура за инженеринг. Имаме, разбира се, отчуждителни процедури, ПУП, парцеларен план, които ще дадат параметрите на бъдещото устройство и разположение на бъдещия Северен пътен възел. Но този възел е неизбежен, особено с построяването на Русе – Велико Търново. Без Северния пътен възел обричаме Велико Търново на още по-голям тежкотоварен трафик, което е недопустимо. И ние като едни далновидни управленци ще вървим паралелно с двата процеса, категоричен е строителният министър.
Знаем сагата около Хаинбоаз, не искам да връщам времето и да политизирам, но знаем как и на какви цени се строеше през 2006/ 2007 г., какви процедури бяха изготвени, как бяха изграждани тези пътища. Не коментирам качеството на ремонтите. Трудно бихме могли да се ангажираме с решаването на въпроса въобще в рамките на тази година, бе отговорът на  Николай Нанков на въпроса кога Проходът на Републиката ще стане законен път.


Минути по-късно министър Нанков присъства на церемонията по откривнето на ремонтираната ул. „Иван Момчилов“ в Горна Оряховица. 

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Арбанаси
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати