Понеделник, 15 Мар 2021
            
Светски

Младежки лидер на БСП реставрира 35-годишна „Застава“

  28.07.2018 18:30
Младежки лидер на БСП реставрира 35-годишна  „Застава“

Младежкият председател на БСП Михаил Михалев от няколко години работи по възстановяването на 35-годишен автомобил. Става въпрос за сръбската марка „Застава“, която започва да се продава в България през 1983 година. Днес старата кола е възвърнала почти оригиналния си вид и по нищо не личи, че е преживяла почти 4 десетилетия.

Михаил Михалев за пръв път се качва зад волана на „Застава“ преди 14 години. Получил я като подарък от брат си и буквално се научил да кара на нея. След няколко години обаче я продал. И той, както повечето хора, си купил западен автомобил втора ръка. През 2016 г. случайно разглеждал обяви в интернет и видял, че в един от сайтовете се продава „Застава“. Решил да я купи.

„Струваше 600 лв. Купих я, защото не бях сигурен, че някога отново ще попадна на „Застава“, която да е в прилично състояние. Вълнувах се много, защото не се бях качвал на такава кола от 10 години. Върнах се назад във времето. Тези автомобили имат някаква сантиментална стойност за мен“, споделя Михаил Михалев.

След това започнали и ремонтите, младият социалист получил колата с пълен комплект от части. Резервен двигател, стъкла, окачване, калници, капаци и гърнета. Първо се постарал да приведе „Заставата“ в добро техническо състояние. Някои неща ги сменял сам, но за други му помагали приятели и автомонтьори. Дошло време и за боядисване. По каталог била избрана оригиналната боя за „Застава“.

„Странно е, че всички ме спират и ме поздравяват за колата. Радват се, че я поддържам и е в такова състояние. Дават ми съвети, пращат ме при различни майстори. В Търново съм виждал още една такава. Има и една „Застава Юго“, но моята е „Застава ГТ55“, обяснява Михаил Михалев.

Всъщност председателят на Младежкото обединение в БСП не ползва колата само заради колекционерската й стойност. Напротив, той я кара постоянно, ходи на работа с нея и признава, че скоро бил глобен, защото не си пуснал фаровете. Имал проблем с генератора и акумулаторът бил изтощен. Но твърди, че и полицаят го поздравил за добре свършената работа.

Всъщност Заставата не е единственото социалистическо возило, което е собственост на Михаил Михалев. От 10 години той притежава мотоциклет „МЗ 251“. За него казва, че е най-добрата машина правена в някогашната Източна Германия. Пътувал често с него, но от три години моторът е на заден план.

„Семейството ми вече е от трима души, за малкия Тодор ще трябва да купя кош и да го монтирам, чак тогава ще можем да пътуваме и с МЗ-то“, смее се Михаил Михалев.

Младият социалист има и още едно пътно превозно средство. То обаче не е произведено в социалистическа страна, въпреки че е регистрирано през далечната 1986 година. Става въпрос за малка семейна каравана. Докарали му я от Франция. Вътре има две легла и малко гардеробче. Твърди, че нищо повече не му е необходимо. Надява се тази година да отиде с нея на море. Смята да я тегли със „Заставата“, която има теглич. А самата каравана вече е украсена със социалистически символи. На видно място е закачена кубинска шапка, абсолютно копие на тази, с която Фидел Кастро беше известен по света. Наскоро му подарили и портрет на Тодор Живков.

„Беше закачен в една еленска махала. Собственикът ми го даде, защото слушал по телевизията, че социалистическите символи вече били забранени. Дострашало го да не го глобят. Аз обаче не се страхувам и с удоволствие го взех“, разказва Михаил Михалев.

Младежкият председател споделя, че е горд собственик и на две „Балканчета“. Купил ги за 70 лв. Веднъж му се наложило да тика едното 4 километра. Както вървяло и спряло. Какво ли не опитвал, но мотопедът не запалил. Когато се прибрал ритнал манивелата и „Балканчето“ тръгнало. Смее се и казва, че при тези мотори е така, но според него в това е техният чар.

 


Ключови думи
Михаил Михалев младежки лидер на БСП Застава
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати