Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Диана Янчева, НСИ: До края на годината населението ще падне под 7 милиона души

  23.07.2018 13:33
Диана Янчева, НСИ: До края на годината населението ще падне под 7 милиона души

„Към края на 2017-та година населението на България беше около 7 млн. и 50 хил. души, с около 50 хиляди намаляваме на година, така че очакваме до края на тази да паднем под 7 милиона“, това заяви във Велико Търново заместник-председателят на НСИ Диана Янчева.
Тя беше в старата столица за среща с различни ведомства и институции, които имат пряко отношение към предстоящото преброяване на населението през 2021-ва година. Това е вторият подобен форум в страната, а най-честите предложения са свързани с въвеждане на изцяло електронно преброяване.
„В момента сме на етап пълна оценка на въздействието на новия Закон за преброяването.  Знаете, че в България преброяването на населението и жилищния фонд става със закон и съответен бюджет, който е отделен от Закона за статистиката. Сега правим регионални срещи със заинтересованите страни. Датата, на която ще правим преброяването е предмет на обсъждане и самите методи на събиране на информация. Имаше крайни мнения на първата среща преброяването да е изцяло електронно“, сподели Диана Янчева.
На предишното преброяване през 2011 г. над 43 процента от населението е избрало да попълни анкетните карти по електронен път. Надеждите на НСИ са тази година още повече хора да изберат този метод.
„Доста повече хора ще се преброят електронно, първо е по-удобно, второ- населението е с разширен достъп до интернет. Имаме информация, че към 31-ви декември 2017 година над 67 процента от населението има достъп до интернет и го използва широко. И така бяхме посъветвани да е изцяло електронно. Разбира се не може да е само електронно, ще има и класическо преброяване“, обясни още Диана Янчева.
46000 бяха анкетьорите при предишното преброяване. Техният брой ще бъде редуциран, но това няма да намали значително разходите, тъй като ще трябва да бъдат плащани сериозни суми за гарантиране на сигурността при евентуално електронно преброяване.
„Информационните системи, с които ще работим, трябва да бъдат доста по сигурни. Със сигурност се е повишила цената като разработка. Така че предполагаме някъде около 30-35 милиона ще струва преброяването“, каза Диана Янчева.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
преброяване Диана Янчева НСИ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати