Неделя, 14 Мар 2021
            
Икономика

"Захарни заводи” пускат уникални за Европа лечебни бонбони

  17.07.2018 15:51
\

Иновативно производство на лечебни карамелажни бонбони с етерични масла и антимикробен ефект започва в Бонбонена фабрика – част от групата на „Захарни заводи” АД. Продуктът ще се появи на пазара през есента и е резултат от собствена разработка със съдействието на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Внедряването на новото производство е следствие на проект, финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на проекта е 2 474 000 лв., от които 50 % са безвъзмездна финансова помощ, включително 185 530 лв. национално съфинансиране. Собственото участие на „Захарни заводи” е 1 236 866 лв. Договорът за изпълнение на проекта е сключен на 18 януари 2017 г., а успешното му приключване бе отчетено от изпълнителния директор на групата Валентина Ралева, ръководителя на проекта Румен Данков и координатора Никола Колев.
Срещнахме доста трудности, но успяхме да се справим и вече сме готови за серийно производство, обяви Валентина Ралева на специалната пресконференция за финала на проекта. Резултатът е оборудвана производствена линия, включваща осем машини, от която излиза продукт без аналог в Европа. Изпълнени са основните цели – повишаване на иновационната дейност на „Захарни заводи” в областта на индустрията за здравословен живот, разширяване на производствения капацитет на групата, разнообразяване на портфолиото от захарни изделия, обогатяване на материалната база чрез закупуване на специализирано оборудване.
Иновативните лечебни бонбони включват екстракт от осем билки – мента, евкалипт, мащерка, пелин, копър и салвия. Те са съчетани в точно определени пропорции, а лечебният им ефект е потвърден от шефа на Института по вирусология проф. Кантарджиев. Ефективността на продукта, създаден от екипа на „Захарни заводи” е сравняван с 12 аналози, познати на европейския пазар. Горнооряховската хранителна добавка е показала много по-добри показатели във всеки от сравняваните критерии. Използваните билки са български.
Оригиналното и иновативното в нашия продукт е първо, че сме постигнали оптимален комплекс от точно определени етерични масла и след това те са съчетани в точно определено количество. Доказана е тяхната ефективност при облекчаване на симптомите при възпалителни процеси на горните дихателни пътища, обясни Валентина Ралева.
На първо време лечебните бонбони ще се появят в аптеките, вероятно в началото на есента. След това ще се разпространяват и по търговската мрежа, а вече има преговори и за износ в чужбина. Надеждите на производителя са инвестицията да се върне в кратки срокове до 5 години.
Капацитетът на производствената линия е много висок, в крайна сметка количеството ще се определя от нуждите на пазара.  Но самата машина за производство на карамелажните бонбони може да дава до тон на час, а опаковъчната машина е с капацитет до 360 кг. на час, обясни и ръководителят на проекта Румен Данков.
Внедряването на иновативен продукт на европейско ниво с европейско финансиране е само част от усилията на „Захарни заводи” да разнообразят продуктовата си гама и да направят по-добри условията за труд, добави Никола Колев. Екипът, който работи с европейските програми, има още много идеи, както и готови, или работещи се проекти. Вече приключи проект за добри и безопасни условия на труд. Пред финализиране е проект за помощ при пенсиониране. Търсят се възможности за кандидатстване по Норвежкия финансов механизъм с проект за енергийна ефективност. Проучват се възможности и за финансиране на проект за подобряване на условията в РМЗ. „Захарни заводи” все още очаква резултати за одобрение на проект за инвестиции в производството на вафли, но, ако не спечели това финансиране, ще инвестира собствени средства във вафления цех.


Ключови думи
Захарни заводи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати