Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Водата в яз. „Добри дял“ е без тежки метали

  17.07.2018 13:17
Водата в яз. „Добри дял“ е без тежки метали

Анализите на взетите на 5 юли т. г. от яз. „Добри дял“ водни проби и вливащото се в него  дере, по сигнал за зелено оцветяване на водата в определени крайбрежни участъци, не показаха замърсяване на язовира и дерето, информират от РИОСВ във Велико Търново.
Изследваните на място показатели рН, разтворен кислород и електропроводимост на водата в язовира съответстват на добро състояние на водния обект съгласно Наредба №Н-4 за характеризиране на повърхностните води. За изследваните две водни проби от вливащото се в язовира дере получените резултати за рН съответстват на добро състояние, а резултатите за разтворен кислород и електропроводимост – на умерено състояние на водния обект.
Резултатите от изпитванията на пробите за съдържание на металите: арсен, олово, хром (шествалентен), хром (общ), никел, цинк, кадмий и мед, са по-ниски от допустимите стойности, регламентирани в Приложение № 7 към чл.12, ал.4 на Наредба № Н-4 за характеризиране на повърхностните води и Приложение №2 към чл.2, ал.1  на Наредба за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някои други замърсители.
Наблюдаваното зелено оцветяване на водата в определени крайбрежни участъци на яз. „Добри дял“ вероятно се дължи на повишено съдържание на фитопланктон, което се потвърждава от измереното в лабораторни условия високо съдържание на хлорофил и измерената висока температура на водата в язовира 27,2 оС.
Допълнителен ефект за интензифициране на развитието на фитопланктона в язовира е и вкарването на вещества и органика с храната на отглежданите риби от ползвателя на язовира.


Ключови думи
Добри дял РИОСВ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати