Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Ученици от СУ „Вела Благоева“ осиновяват войнишки паметници

  02.07.2018 15:09
Ученици от СУ „Вела Благоева“ осиновяват войнишки паметници

Паметния знак на загиналите в Балканските войни (1912-1913 г.) 30 души от село Сломер и на други 19 герои от Първата световна война от същото село „осиновиха“ ученици от Х „б“ клас на СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново. Златомира, Йоанна, Йоан и Кристиян отделиха първия ден от ваканцията си, за да се погрижат за паметника. С техните усилия той бе освежен, а през октомври младите хора отново ще го посетят.


Паметният знак в Сломер е първият, който момчетата и момичетата взимат под грижите си. Разрешение и съдействие за дейността си в павликенското Сломер те получиха от кметицата Бонка Петрова и от секретаря му Цанка Самуилова.


Проектът се ражда по идея на председателя на великотърновския Общински съвет на Съюза на ветераните от войните в България Иван Коев и веднага е подкрепен от ръководството на СУ „Вела Благоева“. Целта е учениците да пазят паметта за миналото на България и нейните герои. В тази връзка след дългогодишно прекъсване за учениците в СУ „Вела Благоева“ бе обявен конкурс на историческа тематика. В началото на май бяха наградени победителите, работили по темата „73 г. от участието на България във Втората световна война“.


Ключови думи
СУ "Вела Благоева" Сломер
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати