Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

На Петровден отличиха най-достойните лясковчани за 2018 г.

  29.06.2018 22:20
На Петровден отличиха най-достойните лясковчани за 2018 г.

Специалния си ден посрещна днес Лясковец. Кулминацията му бе церемонията, на която бяха отличени най-достойните за 2018 г. лясковчани.
По традиция всяка година най-достойните лясковчани биват награждавани за своите заслуги към общината с почетни знаци и дипломи на празника на града Петровден. Годишната награда се присъжда на граждани, фирми и организации за заслуги в областта на духовността, образованието, културата и науката, бизнеса и икономиката, здравеопазването, социалните дейности и спорта. Тази година общинските съветници решиха да бъдат дадени две награди за принос към културата – на Женския народен хор при читалище „Развитие 1902” в село Мерданя и на Дочка Габровска.


Женският народен хор при НЧ „Развитие 1902” в Мерданя води началото си от средата на миналия век и от учителя Райко Долапчиев, който основава тригласен женски хор. Четиридесет години негов художествен ръководител е Цветанка Христова. От 2009 г.  Женският народен хор е с художествен ръководител Красимира Колева. Под нейно ръководство съставът обогатява репертоара си и ежегодно печели най-престижни награди от участията си в общински, регионални, национални, европейски и международни фестивали и събори, като с високите си отличия и награди слави името на село Мерданя и община Лясковец. 
Безбройни са спечелените отличия и грамоти  от участия - свидетелство за инициативност, усилен труд, талант и артистизъм.
Дочка Атанасова - Габровска е завършила Педагогическия институт „Ламби Кандев” в София, преподавала е в Техникума по индустриална химия в Свищов, във Върбица и Долна Оряховица, в Техникума по жп транспорт „Н. Й. Вапцаров” в Г. Оряховица.

Понастоящем пенсионираната учителка продължава безвъзмездно да помага на козаревските деца в Творческа работилница „Направено от две ръце” - читалищна инициатива за занимания на децата през лятната ваканция. Габровска от 7 г. е председател на клуб на пенсионера „Здравец” в Козаревец и зам.-председател на Общинското ръководство на „Съюз на пенсионерите – 2004” в Лясковец. Освен всичко, Дочка Габровска е и ръководител на Групата за народно пеене „Авлига” и на козаревската кулинарна група. Нейна е и инициативата за изграждането и откриването на Паметна плоча на Васил Левски в Козаревец.
По традиция Община Лясковец отличи и млади лясковчани, завоювали призови места в областта на науката, изкуството, спорта. Тази година отличените ученици са 13.
За  постиженията си в областта на българския език и литературата първа награда получава второкласничката Цветина Чергиланова от НУ „Цани Гинчев“. В област „Науки“ първото място е за Йоана Петрова от СУ „Максим Райкович“, второто – за Ивайла Минчева от същото училище, а третата – за Карина Ибрямова от НУ „Цани Гинчев“ и за Александрина Димитрова от СУ „Максим Райкович“.


В област „Изкуства“ първа награда бе присъдена на Василена Чокоева от СУ „Максим Райкович“, втора – на Николета Христова и Цветина Стоянова от същата гимназия, трета – на петокласника Пламен Петров.


В областта на спорта с първа награда бе отличена таекуондистката Мартина Димитрова от НУ „Цани Гинчев“, с втора – Григор Владимиров от същото училище, който също се занимава с таекуондо, а с трета – Александра Йорданова от СУ „Максим Райкович“ за постиженията й в тениса на корт, и борецът Никола Стоянов, който тренира под наставничеството на Николай Ганев. 

В празничния ден кметът на Общината д-р Ивелина Гецова и председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева посрещнаха много гости.

За празненството във възрожденски Лясковец дойде делегация от Унгария, водена от Едит Бездан – областен управител на Яс-Надкун Солнок, представляваща и побратимения на Лясковец град Тисафюред, както и делегация от друг побратимен на Лясковец град - румънския Виделе. Последната бе водена от кмета Николае Бадъною, Дануц Тристеску – председател на окръг Телеорман, Флоринел Думитреску – префект-областен управител и Тодор Ангел – заместник-председател на Асоциацията на българите по света.


Гости на празника в Лясковец бяха и народните представители Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областният управител на В. Търново проф. д-р Любомира Попова, заместникът й инж. Детелина Борисова, кметовете на В. Търново инж. Даниел Панов и на Елена инж. Дилян Млъзев, председателите на Общинските съвети във Велико Търново Венцислав Спирдонов и в Горна Оряховица Даниел Костадинов,  директори на фирми, институции, организации и др.



Молебен за благоденствието на града отслужиха свещениците от град Лясковец. Поздрав към жители и гости в празничния ден отправи д-р Ивелина Гецова.

Ръководството на община Лясковец и гражданите бяха поздравени и от гостите, а поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, депутати, министри, организации и фирми. Много гости връчиха и подаръци за общината на д-р Гецова.

След церемонията по награждаването официалната част на празничния 29 юни продължи на откритата сцена пред читалище „Напредък-1870” с концерт с участието на Никола Чочев, Кичка Бодурова и Здравко Мандаджиев с професионално танцово шоу „Кабири”.


Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
празник Лясковец
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати