Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

5 милиарда лева е заработила икономиката в региона за 2017 г.

  15.06.2018 12:25
5 милиарда лева е заработила икономиката в региона за 2017 г.

Двустранен бизнес форум между България и Румъния се провежда във Велико Търново. В него участват десетки компании от страната и северната ни съседка. На срещата присъства и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който изнесе актуални данни за промишлеността и услугите в региона.
Над 5 милиарда лв. оборот са регистрирали за изминалата година предприятията в региона, сподели Александър Манолев. 63 процента от приходите са формирани в сферата на услугите, производството заема дял от 28 процента и селското стопанство е формирало 8 на 100. Добрите резултати до голяма степен се дължат и на добрите бизнес отношения на страната ни с Румъния. 
„И двете икономики, и българската, и румънската са в подем. Бизнес отношенията между партньорите от двете страни се развиват доста добре“, сподели Манолев. 
Надеждите са след форума да бъдат подписани бизнес споразумения между български и румънски компании, които да гарантират добрите взаимоотношения, изградени през последните години.
„Споразуменията, които предстои да се подпишат всъщност са за взаимодействие, за по-добро позициониране на бизнеса от двете страни. Те са между организации, чиято цел всъщност е да помага на бизнеса от двете страни да си партнира по-добре“, каза още Манолев.
В същото време се подобряват и връзките между Велико Търново и Румъния. Все повече туристи от северната ни съседка предпочитат старата столица за почивка и екскурзия.
„Още от 2003-та година бяхме направили сайт на румънски, който популяризира Велико Търново като туристическа дестинация. И в момента имаме над 15 процента увеличение на ръста за миналата година на румънските туристи“, сподели кметът на старата столица Даниел Панов.
Все повече българи посещават и северната ни съседка. Големи ученически групи предпочитат да ходят на екскурзия в Румъния, сподели още кметът Даниел Панов.
На срещата присъстват още областният управител проф. Любомира Попова и председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, както и директорът на ТД на НАП Ивайло Здравков.

Михаил Михалев
 


Ключови думи
Манолев икономика Румъния България
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати