Вторник, 16 Мар 2021
            
Култура

Без „Дикси джаз фест“ тази година във Велико Търново

  06.06.2018 11:56
Без „Дикси джаз фест“ тази година във Велико Търново

Едно от най-специфичните събития в културния живот във Велико Търново – „Дикси джаз фест“, тази година няма да се проведе. Преди ден организаторите му разпространиха официално съобщение, с което обявяват 2018 г. за нулева за събитието. Според тях основната причина за това е „по-нехайното и по-неглижиращо в сравнение с други музикални сцени и събития“ отношение към „Дикси джаз фест“ от страна на Община Велико Търново. 
Това становище провокира реакция от страна на Общината. RegNews публикува в хронологичен ред мненията и на двете страни без редакторска намеса.

Скъпи приятели на Дикси Джаз Фест,
С огромна тъга Ви уведомяваме, че тази година Дикси Джаз Фест няма да се проведе. За наше голямо съжаление предизвикателството по организирането на неговото XI издание не е по силите ни.
Решението на екипа на фондацията е водено от мотивите, че не бихме могли да организираме фестивал без необходимото време за подготовка и средства, които да обезпечат провеждането му. Тук е мястото да благодарим на фондация „Америка за България“, които винаги са били изключително коректен и щедър основен партньор, спонсор и приятел на джаза и на Велико Търново. И тази година първи бяха готови да застанат зад нас.
Благодарим и за отношението на всички участници в събитието през годините, представители на музикалната сцена и фенове от Велико Търново и страната, които винаги са проявявали невероятната толерантност и способност да реагират своевременно и да свирят и танцуват на и около красивата му сцена въпреки затрудненията, препятствията и кратките срокове.
В интерес на истината подготовката за изданието през 2018 г. започна в края на 2017 г., когато подадохме писмо, с което бяхме включени в културния календар на Община Велико Търново с финансиране в размер на 2000 лв.! Може би ще попитате как с 2000 лв. се прави добър фестивал? Може би дори ще си отговорите!?! Ние не успяхме. Факт е, че Община Велико Търново е отпускала и повече средства, обикновено в седмицата преди самото откриване на фестивала. Ние сме свикнали и с това, че отношението към Дикси Джаз Фест е в известна степен по-нехайно и по-неглижиращо в сравнение с други музикални сцени и събития. Въпреки това, до последно сме били убедени, че каквото и да се случва, Велико Търново заслужава да има Дикси Джаз Фест. Вярвали сме в това, дори когато той е бил лишаван от традиционните си дати – обикновено четвъртък, петък и събота на втората седмица на юли (VIII издание), преместван от традиционната си сцена край паметника на Асеневци (IX издание) или оставян без столове за публиката, както беше на X издание.
Все пак на 26 април 2018 г. потвърдихме с писмо намеренията за организиране на фестивала, но не получихме отговор от екипа на кметската администрация. Преди две седмици след ново писмо имахме среща в Общината, но за съжаление, тя също не доведе до конкретни ангажименти. От днешна перспектива (началото на юни), екипът на фондацията вече не разполага с време за организиране на качествено събитие, което би трябвало да е договорило участията на музикантите поне година по-рано.
Във връзка с това забавяне и поради създалото се нездраво отношение около подготовката на Дикси Джаз Фест, фондация „Дикси Джаз Фест” обявява нулева година за събитието през 2018 година.
Надяваме се при добро стечение на обстоятелства, благосклонна звездна карта и попътен вятър да имаме възможност да насочим усилията си към подготовката му през вторите четвъртък, петък и събота на юли 2019 година!
Вече ни липсвате,
Екипът и
Емил Костурков, президент на фондация „Дикси Джаз Фест”

Община Велико Търново е осигурила заявения бюджет за провеждането на „Дикси Джаз Фест“ – 2018

Община Велико Търново е осигурила заявения бюджет за реализацията на популярния музикален фестивал „Дикси Джаз Фест“ – 2018. След проведени през миналия месец разговори с представители на едноименната фондация - организатор на културния форум, както и след положителната резолюция на кмета Даниел Панов е одобрена финансовата подкрепа в размер на 14 700 лева, необходима за провеждане на фестивала.
Официалното предложение за подкрепа е постъпило в деловодството на 23 май 2018 година. В рамките на два работни дни е стартирала процедурата по осигуряването на средствата, финансовия контрол и изготвянето на необходимата документация. За безвъзмездно ползване е предоставено и пространството около паметника на Асеневци, където по традиция се провежда музикалното събитие.
В Община Велико Търново не е постъпвало официално уведомление за отмяна на „Дикси Джаз Фест“, в каквато насока се разпространява информация в общественото пространство. По предварителен план музикалното събитие ще се състои в периода 12-14 юли 2018 година. Евентуалното му отпадане би било по независещи от Общината причини.
Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО


Ключови думи
Дикси джаз фест
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати