Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Срутва се галерията, завещана от художника Иван Христов във В. Търново

  02.06.2018 09:52
Срутва се галерията, завещана от художника Иван Христов във В. Търново

Критично е състоянието на завещаната от художника Иван Христов картинна галерия във Велико Търново. Сградата се намира на емблематичната ул. Гурко“ и в момента се руши пред очите на туристите в старата столица. Част от чардака на сградата е паднал, а мазилката е олющена. Конструкцията вече поддава, а и покривът тече.
Красивата къща беше дарена на Общината в края на 80-те години от бележития български творец Иван Христов. Неговото желание тогава било сградата да се използва единствено за художествена галерия, без да бъде променяно предназначението й. Първоначално волята му била изпълнена, но липсата на средства през годините довели до там, че къщата нямало как да бъде стопанисвана от Общината.
Допреди няколко години в сградата се намираха и около 30 картини на Иван Христов, които също бяха част от завещанието му. Наложи се обаче те да бъдат преместени, за да не пострадат от влагата. Миналата година, по предложение на кмета Даниел Панов, беше взето решение къщата да бъде отдадена под наем за 5 години, като идеята е наемателят да я ремонтира. Дори може да бъде предоставена възможност това да се случи за сметка на част от наема, който беше определен на 530 лв.
За съжаление до днес няма желаещи да инвестират в красивата къща, която е на път да се срине. Сградата е на два етажа. Общата й разгърната площ е над 170 квадратни метра, а само галерията е 114 квадрата. Условието за отдаване под наем обаче е предназначението на сградата да не бъде променяно. По този начин ще се уважи желанието на гениалния художник.
Друг сериозен проблем е съседната сграда, която също е в много тежко състояние и това оказва влияние върху галерията. Собствениците й обаче са много и са пръснати в цял свят, така че едва ли ще бъдат открити, за да ремонтират имота си.
Художникът Иван Христов е роден във Видин през 1900 година и умира през 1987г. Завършва Художествената академия в София през 1925 година със специалност „Живопис“ при проф. Никола Ганушев. През 1925 г. специализира живопис в Художествената академия в Мюнхен. От 1927 до 1932 година учителства в градовете Трявна и Пловдив, след което се установява като художник на свободна практика в София. Отдаден е почти изключително на пейзажната живопис. Творбите на Иван Христов  поразяват с красивата живописност на  пейзажите от Велико Търново Чрез неговите пейзажи оживява романтиката на Трявна, приказността на Белоградчик, Мелник, Видин, Родопите, Созопол. Рисува и възрожденската архитектура на притаените сред планините манастири-Рилски, Бачковски, Преображенски. От 1924 до 1974 година Иван Христов има 50 самостоятелни изложби. Излага в Рим, Генуа,  Варшава, Букурещ, Берлин.
На 20-ти март миналата година дарените от него картини бяха показани в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, а не в завещаната от него галерия…
Михаил Михалев
 


Ключови думи
галерия падаща художник Гурко
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати