Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

Здравите връзки между българи и сърби затвърждават ВТУ и Университета в Ниш на научна конференция

  25.05.2018 13:42
Здравите връзки между българи и сърби затвърждават ВТУ и Университета в Ниш на научна конференция

 Днес, 25 май, в зала „Европа” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” се откри 17-тата международна конференция „Политиката в културата на българи и сърби” по проект „Центрове и периферии на Балканите”. 34 преподаватели и студенти от Философския факултет на Университета в Ниш, начело с декана проф. Д-р Наталия Йованович са тук на разменни начала, които се осъществяват всяка година. Философският факултет кореспондира с три наши факултета, защото там освен филологиите, са включени „История”, „Социология”, „Педагогика” и „Психология” – всичко това, както в старата структура на старите европейски университети.

Лектори от наша страна са деканът на Филологическия факултет проф. д-р Ценка Иванова, проф. Валентина Бонджолова, проф. Радослав Радев, Тодор Галунов и Людмила Иванова. На научната дискусия ще се разискват различни аспекти от политическия живот, като се търси езиков и лингвистичен смисъл в терминологията, имената, а дори и в политическите вицове. Както политиката като време отвъд изкуството и твореца.

На откриването на конференцията беше представен  XIV тематичен двуезичен сборник „Музиката в културата на сърби и българи”. Той е най-новият от богатата поредица сборници, които събират изследванията на нашите учени и тези от Университета в Ниш от съвместните конференции до сега. Поредицата е известна в много библиотечни и славистични центрове. За разпространяването им много помага Народната библиотека в Белград, която има широка мрежа. Дори издания на Университетското издателство във ВТУ също се изпращат там за по-добро разпространение по света.  

 Партньорството е дългогодишно и датира от 1988 г. „Най-активни и неотстъпчиви в партньорството сме ние, филолозите от двата факултета, там – департамент и 17 години правим размяна на студенти, с учебна програма. Тесни партньорства, които са и чисто човешки, и академични. Аз бях първия лектор по български език във Философския факултет на Университета в Ниш – от 2002 г. до есента на 2005 г. и след това дойде проф. Христо Бонджолов, след него проф. Валентина Бонджолова, а сега е доц. Валерия Тодорова. А общо от Ниш към нас са дошли 13 лектори, защото техните мандати са по-кратки. Тук е Мая Вукич, една от първите лекторки, много успешна. Във Велико Търново е  и проф. Йордана Маркович, която е най-заслужилата от тяхна страна на филолозите за този упорит тандем, който ние толкова години осъществяваме. Понякога ни се чудят, защото на Балканите такива устойчиви партньорства и съюзи са рядкост. И им прави впечатление на външните ни приятели и колеги, че това е нещо, което няма начин да несе случи, ако хората не са убедени, че трябва да поглеждат позитивно и да бъдат изключително разумни в тоя разбутан свят още от 19 век и че само конкуренция, подозрителност няма как да правят прогреса. Че държави, които са преодолявали историческите си негативи и емоциите, са вървели напред. А ние много често на Балканите заставаме на стартова позиция. Това ни е проблемът”, коментира преди началото на конференцията проф. д-р Ценка Иванова. Тя откри научния форум с думите: „Горди сме от това, което вършим. Добре дошли на всички! Тази тематика, която днес сме избрали, изникна спонтанно, но тя като че ли е в духа на времето, в което живеем. Всички успяват да намерят своя ракурс, своята гледна точка. Днес, в рамките на един проект, който нашият университет и нашият Филологически факултет защитава вече няколко години, ние успяваме да поддържаме този ритъм на научното ни партньорство. „Центрове и периферии” тълкуваме така, че в определи неща на Балканите центровете са едни, перифериите – други. Това е един кръговрат, който непрекъснато се сменя и това също е любопитното и интересното. Пожелавам на всички днес, утре и вдругиден да съпреживеем отново приятните емоции от това, че сме заедно. Да направим така и да чакаме с нетърпение следващата ни среща”.

 Гостите пристигнаха вчера, а вечерта са успели да видят дефилето на великотърновските абитуриенти, което им се видяло много атрактивно, както и аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. Утре в събота денят е определен за културнообразователна програма. Ще разгледат Царевец, Трапезица и църквата „Св. 40 мъченици”, за да се поклонят на гроба на Св. Сава. Ще се разходят и до Арбанаси, където ще посетят църквата „Рождество Христово” и Констанцалиевата къща. До неделя, когато е отпътуването ще има достатъчно време и за дискотеки, и за „друженье”.

Ана Райковска

 


Ключови думи
българи сърби Филологически факултет на ВТУ Университета в Ниш научна конеренция
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати