Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

В навечерието на 24 май Община Велико Търново удостои с награди най-достойните творци и учители

  23.05.2018 23:09
В навечерието на 24 май Община Велико Търново удостои с награди най-достойните творци и учители

Тази вечер в МДТ „Константин Кисимов”, традиционно преди 24 май – Празникът на българската писменост и култура, Община Велико Търново удостои с наградите „Култура” и „Св. Патриарх Евтимий Търновски” изявени творци и учители на старата столица.

  Водещи на церемонията бяха актьорите от Великотърновския театър Светла Златкова и Виктор Терзийски, а своеобразен домакин  - зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Присъстваха депутатите Клавдия Главчева и Станислава Стоянова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спиридонов, зам.-кметовете Снежана Данева – Иванова и Георги Карабаджаков, ректорите на НВУ „Васил Левски и ВУАРР - бригаден генерал Пламен Богданов и проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректорът на филиал Велико Търново на Медицинския университет – Варна доц. Яна Димитрова, общински съветници, Почетни граждани, дейци на културата и учители.

От 2014 г. Община Велико Търново връчва наградата „Свети Патриарх Евтимий търновски” за висок професионализъм, граждански принос и значими постижения. Тази вечер удостоените с нея бяха в шест категории и включваше плакет с изображението на светеца, грамота и 500 лв. за всяка категория. Наградите, определени с решения на Общинския съвет  връчиха Венцислав Спиридонов и Георги Камарашев.

В категория за учител на годината 2017/2018 г. в предучилищно възпитание наградата получи Росица Маринова Петкова, а за начални учители – Силвия Христова Пенева. В прогимназиалния етап на образование наградената беше Мария Чешмеджиева. За гимназиален учител на годината и с наградата „Св. Патриарх Евтимий Търновски” бе удостоена Виолета Маринова. За колектив на годината в областта на предучилищното възпитание беше обявена ДГ „Ивайло”, ОУ „Бачо Киро” стана училище на годината.

 Кулминацията на тържеството беше връчването на наградите „Култура” на Общината – за високи постижения в областта на културата през последната една година. Тя се присъжда за конкретен културен продукт, получил признанието на публиката и художествената критика. Тя е в две категории – за високи постижения и за творчески дебют. Отличените творци получават малка пластика и диплом, дело на художниците доц. Пеньо Пенев и д-р Пламен Събев, както и по 2500 лв. за всяка категория.

 За ярки постижения, сред много номинирани, наградата получи изтъкнатия фолклорист, писател и изследвач на православната ни църква през средновековието, любимият университетски преподавател проф. Анчо Калоянов. За най-успешен дебют наградата „Култура” бе връчена на журналиста от телевизия „Видеосат” Мирослав Дечев за книгата му „10 години телевизия”.

Ето какво казаха наградените:

Анчо Калоянов – „Наградената книга е пета част от поредицата „Славянската православна цивилизация”, която е за историческото битие на великата църква на Царевград Търнов от 1185 г. до 1626 г. В него са вградени десетки паметници на Търновската книжовна школа, повечето от тях създадени на това място, което с вас обитаваме и техните автори са познавали същия пейзаж, в който протича и нашето всекидневие. Затова и най-съществени се оказаха изследванията на историци и археолози, езиковеди и литературоведи от Университета, закрилян от Светите равноапостоли братя Кирил и Методий. Помагаха ми мнозина, но ще спомена отговорния научен редактор на поредицата проф. Иван Харалампиев, стопанина на издателство „Фабер” Нейко Генчев и проф. Тодор Моллов, осигурил пълноценната ми библиографска осведоменост. И тримата заложиха на усилията ми от самото начало през 2007 г. и останаха с мен досега. Царственото минало на нашето свято място е притежание на всички българи, но грижата за неговата памет си остава предимно наша, още от времето, когато е взето решението столицата на нова България да се премести в София, а Велико Търново е овъзмездено с добавката, че то си остава историческата столица на българите. И така е и до днес и ние с личното си присъствие оставаме зримите за поклонниците стопани на миналото величие. Затова приемам наградата като знак за изпълнен дълг към него, не само от мен, но и от всички вас. Благодаря ви!”

  Мирослав Дечев:

„Благодаря за номинацията, която направиха 5 сдружения и организации от Велико Търново и аз ще си позволя да ги кажа: това са спортен клуб „Етър – Виктори 2011”, центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, ХГ „Св. св. Кирил и Методий” и представителството на СБЖ и не на последно място търновския фотоклуб. Благодаря ви! Благодаря и на телевизията, в която работя – „Видеосат”, че просто помогна да сбъдна мечтите си”.

След награждаването, всички присъстващи се насладиха на изпълненията на Биг бенда при Община Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков и оркестърът при СУ „Емилиян Станев” дирижиран от Йордан Цветанов.

Ана Райковска          

 


Ключови думи
награди "Култура" - Велико търново 2018
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати