Петък, 19 Мар 2021
            
Светски

Изложбата „Стъкло и конец” на Мила Милчева и Снежана Данева бе светското събитие за месец май (ГАЛЕРИЯ)

  22.05.2018 22:21
Изложбата „Стъкло и конец” на Мила Милчева и Снежана Данева бе светското събитие за месец май (ГАЛЕРИЯ)

Тази вечер в изложбени зали „Рафаел Михайлов” се откри дългоочакваната изложба на бившия главен редактор на в. „Янтра Днес” Мила Милчева и зам.-кметът по финансите на Велико Търново Снежана Данева – Иванова. Ръководството на Общината и десетки художници, учени, интелектуалци и приятели дойдоха на поздравят творческия тандем. Внушителен беше броят и на журналистите, които уважиха с присъствието си труда на доскорошната си колежка. Морето от цветя, веселото настроение, студеното бяло вино и изискания кетъринг превърнаха откриването в среща между приятели.

 В изложбата „Стъкло и конец” за пръв път в едно пространство са подредени бродирани бижута и аксесоари и рисувано стъкло. Идеята за нея възникнала спонтанно, тъй като всяка се възхищавала от работата на другата. Двете дами са изложили по 35 експоната, красиво и стилно аранжирани от уредника на залите Станимир Борисов. Нещата са подредени тематично, като личи взаимстването на идеите една от друга, за да се получи общото излъчване. Има общи неща: част от шевиците, розовият кът с обици и колие с рози и рисуван декандер с две чаши и красиво яйце, цялото в розов цвят. Обща е и синята серия, която със сигурност ще допадне на много хора. 

Хобито на Снежана Данева да рисува върху стъкло е от преди 15 години. Няма претенции да е художник. Това е нейният начин за релакс, а поначало към стъклописа се ориентирала, защото много го харесва. Започнала със стари бутилки, докато днес вече има самочувствието да е усъвършенствала някои техники. Самоука е, изгледала е стотици клипове в интернет. Най-важното за нея е, че й доставя безкрайно удоволствие и се разтоварва. Любимите сюжети на Снежана Данева са цветята. Една от сериите, които показва на изложбата са шипките, подходящи по-скоро за зимния сезон. Кръстила ги е „Приказки под шипковия храст”. Другите елементи от изложбата са вишни за пролетта, рози за лятото.

Мила Милчева показва на изложбата както съвсем нови модели бижута, така и аксесоари, които благодарение на оригиналните й хрумвания заживяват нов живот. Такива са чантите от дънки, обложките за книги, които освен с шевици, са и с весели кулинарни мотиви. Тя също не се изживява като някакъв сериозен творец, затова е и намигването, което присъства в някои от експонатите. Като „Слънчева невеста”, която е с българска бродерия, но от скъсани дънки, или шапките, които носят атрактивните названия „Дръж ми шапката”, „Падна ми шапката” и „Свалям ти шапка”. Оказва се, че точно шапките са й били най-голямата занимавка, но и най-голяма играчка докато ги направи. Така например, шапката с плодовете си е самостоятелен гоблен, защото нито един елемент не се повтаря. Шапката с морските мотиви също. Харесва си пеперудите, а за маковете разказва, че са по технология от 19 век на Мария-Тереза, т.нар. silk gause. Копринената материя се внася от чужбина, защото в България я няма, изключително трудно се работи и само под микроскоп или с голяма лупа. Тук не може да се работи с невъоръжено око, уточнява Мила.

Изложбата беше открита от етнографката Галя Чохаджиева, която в експозето си каза: „Те наричат своето прекрасно занимание хоби, което преведено на езика на етнографското познание мога да нарека майсторлък. Божията искра очевидно винаги намира божиите души, за да направи ръцете майсторски и пред нас са точно такива. Нещата пред нас категорично твърдя, че могат да ги постигнат само жени, заради безкрайното търпение присъщо на женската природа. Изложбата е открита, но срещата ни с техните произведения сега започва”.

 Към своите гости се обърнаха и „виновничките” за събитието. Снежана Данева: „Като ви гледам, усещам много приятна емоция. Благодаря на всички, че отделихте от времето си да видите това, което ние с Мила сме направили от сърце и душа и сме решили да ви го покажем. Държа да отбележа, че не се приемаме на сериозно и нямаме никакви претенции, че сме велики художници. Направили сме всичко с много любов и пожелахме вие да го видите. Благодаря ви”. Мила Милчева: „Много съм развълнувана и много се радвам, че сте тук. Чувствам се като в Холивуд и защото там много благодарят, да почна и аз: първо да благодаря на Снежи, която ме подкокороса за тази изложба, защото ако не беше тя, сигурно нищо нямаше да се получи. Аз я послушах и успяхме. Да благодаря на смисъла на моя живот – моето дете, което прелетя от Мюнхен, за да бъде до мен тази вечер. Много благодаря на моите приятели, които винаги ме крепят на раменете си, когато се залюшкам и знам, че никога няма да падна. Това са хора, без които не мога да дишам. Благодаря на всички вас, че сте тука, защото много се моля, когато си тръгнете да отнесете по мъничко от този позитивизъм, тази любов и хубава енергия, която сме вложили. Ако е така, значи сме успели”.

За вечерта Снежана Данева специално бе направила курабийки, с ювелирна изработка и почти произведения на изкуството, които се продаваха благотворително по 5 лева. Събраните средства са принос към възстановяването на Багриловия надпис, изсечен в скалата по пътя от жп гарата за Университета и наречен така по името на автора си Димитър Багрилов. Надписът е създаден през 1918 година. От него в момента е останала само рамка, а текстът, изписан върху плочата гласи: „Българино, помни, че ти в царуването на Н.В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юнашки и освободи: Македония освободи на 29.IX. 1915 г., а Добруджа на 04.I. 1917 г.”. Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона. Идеята за възстановяването е на група интелектуалци от Велико Търново начело с директора на художествената галерия „Борис Денев” Николай Сираков, който също присъства на изложбата. А за надписа  вече има разрешение от главния архитект.

 Изложбата ще бъде отворена до 9 юни. Всеки изкушен може да я разгледа, както и да си закупи от експонатите това, което му допада.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
изложба рисувано стъкло бродирани бижута Мила Милчева Снежана Данева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати