Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура

Кампанията „Селфи с книгата, която чета“ започна от Велико Търново

  22.05.2018 15:55
Кампанията „Селфи с книгата, която чета“ започна от Велико Търново

Националната кампания "Селфи с книгата, която чета в момента" стартира днес от Велико Търново. Идеята за инициативата, която е посветена на Деня на българската просвета и култура - 24 май, тръгна от група млади хора от старата столица и от репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов. В Регионалната библиотека "П. Р. Славейков" преди обяд се събраха десетки ученици, студенти и ентусиасти, желаещи да се включат в кампанията.
Любезен домакин на събитието бе Иван Александров, директор на библиотеката, която е съорганизатор на кампанията. "Четенето е модерно, защото в книгите се крие особено очарование!", така се обърна към присъстващите младият творец Илия Гайдов. Той цитира и сентенции на известни личности за книгата и писменото слово. "Няма такава книга, от която да не научиш нещо!" (Гьоте), "Книгите са като приятелите - трябва да са малко, но отбрани!" (китайска пословица ). Основният инициатор на "Селфи с книгата, която чета в момента" - журналистът и репортер на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, разказа, че е достигнал до тази идея заради тревожните тенденции, които показват, че през последните години масово хората не си купуват и не четат книги.
В кампанията с голямо желание се включи и Яница Стойкова, тазгодишният носител на общинската награда "24 май", която се връчва на абитуриент от Велико Търново.

Дванадесетокласничката от Езикова гимназия разказа, че още от петгодишна посещава библиотеките и там се чувства изключително комфортно. През годините тя си направила собствена колекция от книги, с която била много горда. Яница чете, освен български автори и преводна литература на български, и произведения на английски и немски в оригинал, тъй като учи в чуждоезикова паралелка. Абитуриентката призна, че за шести път чете "Летящата класна стая" на Ерих Кестнер и ще се снима с тази книга. "Снимала съм се с книги, не знаех, че има и други луди като мен, чуството да излизаш от книжарницата с нова книга е неописуемо, случвало ми се е неведнъж почти да ме блъсне кола, докато чета!", сподели развълнувана още тя.
"Подкрепям националната кампания "Селфи с книгата, която чета в момента", защото аз самият съм автор на няколко издания и виждам как все повече млади хора се отдръпват от книгата", се обърна към четащите млади хора и телевизионният журналист Мирослав Дечев.

Той сподели, че първото му висше образование е "Книгоиздаване" и показа съвсем наскоро излязлата от печат своя книга "10 години телевизия". Дечев е един от двамата носители на общинската награда "Култура" за 2018 г.
"Постоянно четем проучвания и изследвания ни отреждат на едни от последните места по четене. По-сериозното е, че много млади хора и ученици в тийнейджърска възраст са прочели едва по няколко книги! Смятам, че не трябва само да се снимаме от екзотични плажове, от пътувания и купони, но нека да си направим селфи с книгата, която наистина ни е впечатлила и е запалила нашето любопитство!", призова още младият журналист.
Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов също заяви, че с удоволствие се включва в кампанията и тази вечер ще публикува своето селфи с книгата, която чете.


Днес десетки ученици и студенти направиха своите селфита сред библиотечните рафтове, избирайки си български или чужди заглавия. В кампанията се включват и известни лица от културата, медиите, спорта и шоубизнеса като звездата на сериала "София - Ден и нощ" Крис Ненков и приятелката му Анджела Павлова, които изпратиха цяла фотосесия от библиотеката, рапърът 100 кила, репортери на "Господари на ефира" и др. Кампанията продължава, като идеята е хората от различни възрасти да се снимат с любомите си заглавия от всякакви места и след това да ги споделят в социалните мрежи, отбелязвайки с хаштаг мотото #селфискнига. И да насърчават четенето сред младите, убедени, че все още е модерно.


Ключови думи
Селфи с книгата която чета
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати