Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура

Почетен доктор на ВТУ е номиниран за Нобелова награда за литература

  21.05.2018 16:12
Почетен доктор на ВТУ е номиниран за Нобелова награда за литература

Ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов изпрати писмо за подкрепа на номинацията на г-н Атанас Ванчев дьо Траси, Почетен доктор на Великотърновския университет, до Нобеловия комитет при Кралската шведска академия. Атанас Ванчев дьо Траси е номиниран от Международната асоциация на поетите (Бразилия) за тазгодишната Нобелова награда за литература.
Огромното творчество на г-н Дьо Траси е добре познато и ценено от студентите и преподавателите на нашия университет, ние се гордеем с неговите великолепни преводи на класиците на българската и на френската литература, с неговите прекрасни и нежни поетически творби. Кралската шведска академия на науките се намира пред щастливите обстоятелства да може да представи пред Европа и света един безспорно голям поет, при когото може да се констатира наличието на поетически шедьовър – прекрасната антология на нашия национален герой и поет Христо Ботев, преведена на френски език от Атанас Ванчев дьо Траси, блестящ превод, надминал и Пол Елюар, посочва в писмото, което е и от името на цялата академична общност, проф. Бонджолов. Уважаеми членове на Нобеловия комитет, приемете моите най-искрени уверения, че нашата подкрепа за „български Байрон на френски език“, както често е наричан г-н дьо Траси, заслужава да бъде оценена по достойнство, допълва ректорът.
Атанас Ванчев дьо Траси е доктор хонорис кауза на ВТУ Св. св. Кирил и Методий“, Почетен гражданин е на родния си град Хасково.
Със званието Doctor honoris causa на ВТУ е удостоен през 2006 г. за приноса му като преводач на класиците на българската и френската литература, за популяризирането на българската култура и за постиженията му в областта на филологическите науки. Атанас Ванчев дьо Траси  е член на Френската академия на безсмъртните. Името на дьо Траси стана известно с преводите му на френски език на българските класици Христо Ботев и Никола Вапцаров. Носител е на престижни литературни отличия, сред които наградата на Културния институт "Солензара" и Сребърният орден за поезия на името на Франсуа Копе. През 1980 г. във френската столица учредява Дружество на българите, които живеят в чужбина. Година по-късно също в Париж е основана Българска православна църква.


Ключови думи
дьо Траси
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати