Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Има ли нужда от лекар във всяко училище

  20.05.2018 13:08
Има ли нужда от лекар във всяко училище

Недофинансирането на училищното здравеопазване отдавна е факт, но истинският дебат в обществото имаме ли нужда от лекари във всяко училище още не се е състоял. При условие, че децата се лекуват от личните лекари на родителите, а функциите на училищните, според сегашните разпоредби, са силно ограничени. От едната страна е общият дефицит на средства за здраве и медицински кадри, от другата – задължението ни да ги опазим, когато са извън опеката на семейството. По средата са те, учениците, които могат да пострадат по всяко време. И ако родителите не могат веднага да бъдат намерени да дадат информираното си съгласие, а личният лекар е зает с друг пациент, някой трябва да окаже спешно първа помощ. Хубаво е това да направи медицинско лице и да поеме отговорността, дори през главата на родителите, нарушавайки нормативните разпоредби. За недомислието на законодателя лекарите не са виновни. Но пък ще е спазена  Хипократовата клетва.

За училищното здравеопазване държавата отпуска средства на общините, които се разпореждат с тях. Стандартът за 2018 г. е 25 лв. на ученик, като в него са включени заплатите на персонала и издръжката на здравния кабинет – оборудване, обзавеждане, ремонт, постелъчен инвентар, лекарства и консумативи за спешния медицински шкаф. Както и да го погледнеш – парите не стигат до никъде. Тогава оправдано ли е да се разкриват кабинети и в училища с малко ученици, каквито са повечето по селата. От друга гледна точка нали всички деца трябва да са равнопоставени и с еднакъв достъп до медицински грижи …

 Лекари във всяко училище е

 пилеене на ресурси и таланта им

Така смята д-р Христо Димитров, председател на Районната колегия на БЛС във Велико Търново.

„Лекарите като цяло са недостатъчни и тяхно е решението къде професионално ще се реализират. Би било чудесно ако има лекар във всяко училище, но трябва да съобразим две неща: имаме ли лекари и бюджет за това и какво ще прави този лекар там и колко ще бъде натоварен. Т.е. можем ли като общество да си позволим навсякъде да има лекар. Лично аз не смятам, че е правилно. Да затворим един лекар в училищния здравен кабинет и да не го използваме като специалист максимално - не сме толкова богати, че да си го позволим. В селата, където има лекар, те обслужват и училището. Функцията на училищния лекар е много ограничена и той, ако не е много натоварен, се разпилява ресурсът вложен в него, хаби му се таланта. Аз смятам, че ако е достатъчно голямо училището, има смисъл да стои лекар за инцидентни случаи или тежки здравословни проблеми в момента. Медицинският специалист има какво да върши. Да припомним, че фелдшери няма като обучение от много години, последните випуски са около 40-годишни. Сега се очаква тази година да се дипломира първият випуск лекарски асистенти – модерният еквивалент на фелдшерите. Въпросът е дали ние ще успеем тези млади хора да ги задържим в България”.

  Училищният лекар е на предния фронт

Д-р Юрислав Ангелов, със специалност „Обща медицина”, е училищният лекар в СУ „Вела Благоева” във Велико Търново вече пета година. Има 33 години стаж в болницата. „Динамика тук въобще не липсва. Контингент от 650 - 700 деца плюс подготвителна група, не е никак малко. И е много отговорно. Всеки ден имам по много пациенти, може да ми погледнете журнала. Парите, които отпуска Общината не са достатъчни. Явяват се липси от най-често срещаните консумативи и лекарства: сиропчетата „Парацетамол” и „Нурофен”. Почти ежедневна е патологията катари на горните дихателни пътища, бронхити и трахеобронхити, не рядко и бронхопневмонии. Състояния с температури има колкото искате, както и единични случаи на инфекциозни заболявания от рода на варицелата и скарлатината. Някои медикаменти ми остават от предишната година и не ги заявявам, други не ми достигат. Парите Общината ги отпуска в началото на годината и е много трудно, ако нещо в средата на годината се изчерпи, да ми бъде доставено. Тогава помага директорът с бюджета на училището. Заплатата ми е сравнително ниска, затова и лекари рядко се хващат като училищни. Плюсът за мене е, че нямам толкова дежурства, а преди това имах по 80 часа месечно извънреден труд, макар че Кодексът на труда не позволява повече от 100 часа годишно”.

В практиката си на училищен лекар д-р Ангелов е изпълнявал многократно хирургически манипулации. Детският травматизъм в училищата е често срещано явление: счупени крайници, носове. За миналата година е направил 453 превръзки, а общо прегледите са към 2350. Спасявал е в критични ситуации при ужилване от пчела по езика и последвала алергична реакция, шинирал е, първи е оказвал помощ при стомашно-чревни заболявания. „Личният лекар поема децата, ако някой ги насочи, т.е. родителят отиде и го заведе. Джипитата все пак са на смени и ако в този момент детето има нужда от лекар – на предния фронт е училищният. По Наредба 3 на Министерството на здравеопазването той е длъжен да окаже първа и неотложна медицинска помощ, при всякакви състояния. Трябва да има лекар във всяко училище. Нуждата от тях е изключително голяма. За съжаление, ние сме малко към Общината. В другите кабинети работят фелдшери и медицински сестри, но е хубаво, че и тях ги има. Те, лекарите не достигат в болниците, камо ли по училищата”.

Само четирима са лекарите в здравните

училищни кабинети в община Велико Търново

Те работят в по-големите търновски училища, в останалите  - медицински сестри и фелдшери. Общият им брой е 46 души в 34 кабинети, разкрити в детските градини и училищата. В старата столица със здравни кабинети са снабдени всички училища и никога не са били закривани и отваряни наново. В общината такива има и в Церова кория, Килифарево и Дебелец. В Самоводене няма училищен лекар, защото децата са малко, а в селото има джипита и при необходимост се търси тяхната намеса. В Килифарево и Церова кория училищният лекар обслужва и детската градина в селището, тъй като бройката на учениците и децата и там е малка. Там, където децата са над 800, са назначени две медицински лица. Според д-р Полина Вачкова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново заплатите не само са достигнали нивото по колективен трудов договор в отрасъла, но и го надвишават. „Това са едни от най-високите нива на достигнати работни заплати в сектора и дори сега на протеста на медицинските сестри на 12-ти май нашите сестри не са участвали. Получиха и допълнително възнаграждение за Деня на здравния работник на 7 април”. Все пак говорим за над 700 лева за сестрите, а лекарите в зависимост от това дали са с или без специалност получават над 800 лв. „Според мен има някакъв минимум над който трябва да има училищен лекар, тъй като ако има училище с 50 или 60 ученика и не е оправдано едно медицинско лице да обслужва толкова малко деца на 8-часов работен ден. Селските лекари и сега съвместяват практиката си с тази в училището”, смята д-р Вачкова.

Какво става обаче с децата в селата, в които няма постоянно лични лекари, а се явяват такива по два пъти седмично, за по няколко часа и едва успяват да обслужат записалите се пациенти. Камо ли да обгрижват и училището, колкото и малко да е то. При инциденти, каквито, както споделят училищните лекари, се случват ежедневно, трябва да се молим Спешна помощ да пристигне наистина спешно.

 Въпросът толкова ли не може държавата да отдели средства за лекар във всяко училище и да го задържи с атрактивно заплащане остава отворен. Все пак става дума за децата ни…И докато се лутаме в дилемата пари или здраве, скоро ще започнем да говорим за оцеляване.

Ана Райковска    

 

 


Ключови думи
училищен лекар Община Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати