Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза патронния си празник в юбилейната година

  11.05.2018 13:25
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза патронния си празник в юбилейната година

На 11-ти май, денят, в който почитаме светите равноапостоли братята Кирил и Методий, Великотърновският университет, носещ техните имена, чества патронния си празник. Ден на тържество и слава на духа и науката.

Тази година той е по-специален, защото през 2018 г. търновската Алма матер навършва 55 години. Тържеството пред паметника на Св. св. Кирил и Методий до Ректората започна с поднасянето на венци и цветя на нашите първоучители. Почетни гости бяха първенците на града: председателят на ВТОС Венцислав Спиридонов, областният управител Любомира Попова, зам.-кмета Снежана Данева, старши комисар Димитър Машов, ректорът на НВУ „Васил Левски”  бригаден генерал Пламен Богданов, Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, председателите на съдилищата в старата столица, депутати, зам.-ректорите и деканите на факултетите, бивши ректори на Великотърновския университет, преподаватели, общественици.

Своята благословия даде Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, който също беше сред почетните гости.

 Специално за патронния празник в юбилейната година ректорът проф Бонджолов беше поканил внуците на първия ректор и основател на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” чл. кор. проф. Александър Бурмов – Десислава Бурмова и Александър Бурмов-младши. С тях бяха дошли правнуците и праправнуците на видния учен. А гост на ректора на ВТУ беше Стефана Димитрова – професор по Общо и славянско езикознание, член на Европейското и Американското лингвистично дружество, емблематично име в българската лингвистика.

В приветственото си слово ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов каза: „На патронния празник изнасяме навън иконата на Светите братя. И от сутринта имам усещането, че съм в разказ на Радичков – така започва празникът, с изваждане вода от кладенеца да се измие иконата. При нас имаше един благословен дъжд, който изми иконата, с което се отвори небето за празника. Защото е голям български празник, празник на нашия Университет, на нашата Алма матер. Преди година имах честта да съм в българската делегация за Рим и да се поклоня на гроба на свети Кирил, да поднеса венец. Имах една-две минути сам пред саркофага и се помолих за нас, за нашия Университет, да ни закриля и пази. Да успяваме, защото ако ние успяваме, успява Велико Търново, успява нашата родина. Цялата година, държа да подчертая, беше успешна за ВТУ. Постигнахме много, никога не можем да постигнем максимума, но направихме много и успешни крачки напред. Надявам се, в следващите дни да имаме още добри новини. Ще открием представителство на ВТУ във Виена, както съм обещал. Нас ще не ни има като там като европейски университет, така, както сме започнали в началото. Бъдете здрави и успявайте! Знам, че сме обречени на успех. Честит празник!”

Александър и Десислава Бурмови подариха на ректора проф. Бонджолов портрет на своя дядо, а Алекдандър се обърна към присъстващите: „За нас е чест и огромно удоволствие да честваме заедно с вас патронния празник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Ние сме изключително горди, че това, което е създал нашия дядо върху старите казарми на Света гора. Той е посветил всичко, дори и себе си в създаването и укрепването на Висшия педагогически институт във Велико Търново, обявен официално за втори български университет на 14 октомври 1971 г. Приемете нашата огромна благодарност за това, че пазите завета на нашия дядо, доизградили сте и сте развили със същата любов и отдаденост един авторитетен университет. Тука е мястото, където да си припомним какво ни е завещал проф. Бурмов, заветът от 15 септември 1963 г.: тук да се прави наука и само можещият да прави наука да има достойнството да преподава. Честит празник на всички!”

 Слово за светите братя Кирил и Методий произнесе проф. д-р Радослав Радев, председател на Общото събрание на Университета, който с познатото си чувство за хумор започна така: „Уважаеми господин ректор, скъпи гости, драги и пресветли преподаватели, чудни и пречудни студенти!”.

  На празника на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” свири Духовият оркестър към Община Велико Търново.

Ана Райковска

  

 


Ключови думи
ВТУ патронен празник юбилейна година Александър Бурмов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати