Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ чества патронен празник

  09.05.2018 09:09
ВТУ „Св. св.  Кирил и Методий“ чества патронен празник

На 11 май 2018 г.  от 11,00  ч. Великотърновският университет  ще чества за 55-и път своя Патронен празник. До 2000 година той се празнува на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 11 май 2000 г., по предложение на тогавашния ректор проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, Патронният празник започва да се чества на Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий.
Само на този ден се изнася и Патронната икона от ректорския кабинет. Неин автор е доц. Евгени Николов, понастоящем декан на Православния богословски факултет. Наскоро след създаването на Православния богословски факултет доц. д-р Владимир Попов, ректор на Университета по онова време (1991 – 1995) г., решава да се направи икона на патроните на Великотърновския университет светите братя Кирил и Методий. Рисува я Евгени Николов. Патронната икона е умалена реплика на иконата „Св. св. Кирил и Методий, просветители български“ от царския ред на иконостаса на Рилския манастир. Иконографията на патронната икона е нетрадиционна – и Кирил, и Методий са изобразени като архиереи.             
От създаването си и до днес Великотърновският университет се развива в контекста на традицията на блестящата Търновска книжовна школа. Хуманитарните науки, които определят облика на Великотърновския университет, са преди всичко национални науки, изконно свързани със съдбата на българския народ – в неговото многовековно историческо развитие и съвременно състояние. В момента във Великотърновския университет се обучават 10101 студенти от България и чужбина в трите степени – бакалавър, магистър и доктор. За новата учебна 2018/2019 г. вече са се записали 72 в държавна поръчка и 12 – в платено, а 624 души са запазили място в любима специалност в държавна поръчка и 13 – в платено обучение.
Тържеството ще бъде открито с приветствие от проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Университета. Внуците на основателя на Великотърновския университет чл.-кор. проф. Александър Бурмов Десислава Бурмова и Александър Бурмов ще направят дарение за Музея на Университета и ще отправят кратко приветствие по случай празника.
Академично слово за светите братя Кирил и Методий, за развитието на Великотърновския университет през изминалите 55 години, ще произнесе проф. д-р Радослав Радев, председател на Общото събрание. Проф. д-р Пламен Павлов ще получи Почетния знак на Ректора за своя изключителен принос за издигане на авторитета на Великотърновския университет.
След благослова на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий  ректорът проф. д-р Христо Бонджолов и внуците на чл.-кор. проф. Александър Бурмов ще засадят  дъбово дръвче до Паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, като символ на непреходната духовност и сила на Великотърновския университет и по случай 55-ата годишнина от основаването му.       Студенти от специалност „Педагогика на обучението по музика“ с преподавател проф. Сребра Михалева ще изнесат кратък концерт по случай  Патронния празник.
От 14,30 ч. същия ден в сем. 440 на Ректората изтъкнатата българска лингвистка проф. д.ф.н. Стефана Димитрова ще изнесе лекция на тема „Ролята на ракурса в лингвистичните изследвания (исторически преглед, актуални подходи)“. Лекцията се посвещава на 55-годишнината от основаването на Великотърновския университет и неговия патронен празник.


Ключови думи
ВТУ патронен празник
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати