Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

127 г. от Първата социалистическа сбирка в България отбелязаха във В. Търново(СНИМКИ)

  03.05.2018 22:10
127 г. от Първата социалистическа сбирка в България отбелязаха във В. Търново(СНИМКИ)

127 години от първата социалистическа сбирка в България отбелязаха във Велико Търново. Симпатизанти и привърженици на лявата идея по традиция се събраха в парка, където преди повече от век Никола Габровски и Димитър Благоев поставят началото на социалистическото движение у нас.
За да отбележат празника, в парка Никола Габровски дойдоха народните представители Весела Лечева и Валентин Ламбев, общинският председател на БСП- Велико Търново Стефан Стефанов, областният председател Петко Тюфекчиев, общинският председател на социалистите в Горна Оряховица Огнян Стоянов, на Лясковец- Емилия Жилиева, на Златарица- Биляна Мянова, на Стражица- Катя Петрова, на Павликени- Христо Кавалски, на Габрово- Здравко Кънчев, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров.
Днес Първата социалистическа сбирка в България се приема също като начало на борбата за социална справедливост и равенство. Народният представител Весела Лечева подчерта, че лявата идея е жива и определи наследството на Никола Габровски и Димитър Благоев като кауза, която днес крепи и младите хора.
 „Кауза, която е необходима на българското общество. Защото са тревожни фактите за социалното разслоение на българските граждани. Огромната бедност, бих казала и неграмотност, защото данните, които има в НСИ показват, че има много пропуски и в образователната система“, каза Весела Лечева.
Началото на класовите борби и началото на лявото движение трябва изцяло да се препишат на Велико Търново, твърдят историците. Зад тези думи застанаха и от политическата централа на социалистите в старата столица.
„Социализмът е прогресивна идея, той най-бързо заразява сърцата на младите, най-енергичните, най-дейните, хората, които изпитват вечна страст към промяната. Тази идея живее и в сърцата на поколенията, които градиха България“, каза общинският председател на БСП в старата столица Стефан Стефанов.
„След всеки вот, независимо от резултата, идвам в парка „Габровски“, за да почувствам със сърцето си началото на нашето движение. От името на всички млади хора обещавам, че няма да допуснем пътеките към знаковите места в партията ни да бъдат покрити с бурени. Трябва да почувстваме свободата със сърцата си“, сподели младежкият председател на БСП във Велико Търново Михаил Михалев.
Значимостта на Първата социалистическа сбирка липсва в съвременните учебници по история. Според специалистите обаче началото на лявото движение в България има огромна стойност, която тепърва ще се оценява.
 „Събрали са се млади хора, които поставят началото на един порив към по-добър живот. Към едно социално равенство. Към свобода на правата, свобода на израз на словото дори“, сподели историкът Михаил Стойчев, който е заместник-председател на Младежкото обединение.
Цветя пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев поднесоха народни представители, граждани,  общественици и привърженици на лявото движение в България.
За настроението на всички се погрижиха младата певица Розалия Желязкова, която вече е член на Оперативното бюро на Младежкото обединение и Детска вокална група „Пеещи камбанки“, с ръководител Владимир Габров.
 


Ключови думи
Първа социалистическа сбирка БСП Весела Лечева Велико Търново Никола Габровски Стефан Стефанов Михаил Михалев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати