Неделя, 02 Oct 2022
            
Спорт

Пролетният етап на кампанията „Движи се и победи“ започва днес с поход до „Божур“

  28.04.2018 06:38
Пролетният етап на кампанията „Движи се и победи“ започва днес с поход до „Божур“



Първият етап от пролетния дял на кампанията „Движи се и победи“ се провежда днес. Началото му ще бъде поставено с поход до х. „Божур“. Организатори са Общинският съвет, Общината, РЗИ, Младежкият дом и Туристическото дружество „Трапезица 1902“ във Велико Търново.
В рамките на „Движи се и победи“ се преминават туристически маршрути в околностите на Велико Търново. Днешният старт ще бъде даден от Владишки мост към разклона за с. Арбанаси. Подминава се отклонение на маркирана с кафяво пътека, продължава се по синята маркировка и след около 1,3 км се тръгва на североизток по пътека с червена маркировка. Тя води до билото, по което се стига до хижа „Божур“. Връщането може да стане по пътека с червена маркировка в посока запад от х. „Божур“, преминаваща през манастир „Света Троица” и от него - към квартал „Асенов” по синя маркировка или по обратния път.
За незапознатите с маршрута ще бъдат осигурени водачи от ТД „Трапезица-1902” от Владишкия мост в 9.00 и 9.30 часа. За осигуряване на групов транспорт заявки се приемат на телефон 0896/ 697 832. Регистрацията на преминалите маршрута ще бъде в района на хижата до 14.00 часа.
„Движи се и победи“ е най-популярната инициатива на програма СИНДИ за повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново.
Проявата се организира за осемнадесета поредна година и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
„Движи се и победи” стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ и оттогава досега са проведени 33 кампании, с общ брой участници 17 648 деца, ученици и възрастни хора, в т. ч. и 379 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години.
 Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които на финала на всеки от туристическите маршрути се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Голямата награда е велосипед и за нея ще се състезават участниците, преминали и трите обявени туристически маршрута. Предвидени са и други награди, като тегленето на жребия за наградите в пролетния дял ще се състои на 8 юни 2018 година в РЗИ - Велико Търнов.
В рамките и на трите похода, на крайните пунктове за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, безопасност на движението и здравословно хранене.
На 28 април на хижа „Божур“ участниците в похода могат да участват в симулация с алкоочила.
По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.


Ключови думи
Движи се и победи Божур
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати