Понеделник, 15 Мар 2021
            
Спорт

Шампионите на ТЕТ излизат срещу новата смяна на ПГЕЕ

  27.04.2018 10:04
Шампионите на ТЕТ излизат срещу новата смяна на ПГЕЕ

Среща на поколенията организира ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”, за да отбележи 20 години от един от най-големите спортни успехи на своите възпитаници. През 1998 г. футболният отбор на тогавашния Техникум по електротехника печели шампионската титла в Републиканското първенство за ученици до 12 клас. За да се отбележи годишнината, ръководството на днешната Професионална гимназия по електротехника и електроника организира демонстративен мач между някогашните шампиони и техните днешни наследници. В събота, 28 април, на стадион „Локомотив” ще се съберат почти всички от златното футболно поколение на ТЕТ. Мачът е от 14:30 часа, а двата отбора ще бъдат изведени от Иван Генов – учителят и треньор, водил шампионите преди 20 години.
Тогава бяхме постигнали най-доброто за развитието на спорта в училище. Момчетата учеха и тренираха заедно. Аз им бях учител в училище, но и треньор в Школата на „Локомотив”. Прекарваха с мен повече време, отколкото със семействата си, така че се познавахме до болка, спомня си Иван Генов.


За да стигнат до шампионската титла, „ломоносовци” минават през ситото на общински, областни, и два зонални финала. Така намират място във финалната четворка, която трябва да определи републиканския първенец. Финалният турнир се играе в Горна Оряховица и „ломоносовци” извличат максимума от домакинството си. В четворката са още отбор на столично училище, съставен от юноши на ЦСКА, училище от Добрич, където пък играят момчета на „Добруджа”, и отбор от Пловдив.
До мача, определил титлата, стигат домакините и момчетата от Добрич. Срещата се ръководи от младите тогава съдии Антон Генов, Йосиф Ронков и Николай Петров, които по-късно стават едни от най-добрите български рефери. Горнооряховчани печелят мача и грабват шампионската титла. Тя им дава квота за Световното ученическо първенство в Каляри, Италия на следващата година. По тогавашните правила обаче малко от златните медалисти успяват да участват в Световното заради това, че са прехвърлили 18 години. Сега правилата са други – на световно отиват тези, които са спечелили квотата. Тогава обаче повечето момчета остават разочаровани. Въпреки това, благодарение на този отбор, ТЕТ участва на Световното и се представя повече от достойно с 4 победи, 3 загуби и 1 равен мач.


Златните медали през 1998 г. печелят Кирил Минков, Недко Недев, Николай Димитров, Йордан Симеонов, Данаил Рачев, Павел Гицов, Кристиян Начев, Илиян Величков, Илиян Алексиев, Димитър Кушев, Николай Стайков, Данаил Куцаров, Йордан Чорбаджийски, Цветомир Ганчев, Йордан Петров, Петър Господинов. Предишната година голяма част от тях са в отбора, спечелил бронзови медали от Ученическото първенство. Този отбор на ТЕТ „Ломоносов” е основата на юношеския тим на „Локомотив”, а след изпадането на „железничарите” от „А” и „Б” група тези момчета стават гръбнака на отбора, тръгнал от дъното отново към професионалните групи.
Някои от шампионите остават свързани с футбола и досега. Николай Стайков е преподавател по футбол в Софийския университет и е национален състезател по футзал. Димитър Кушев е учител по физическо възпитание и още играе за отбора на Павликени. Йордан Петров – Петела е треньор в Школата на „Локомотив” и рита за отбора на Долна Оряховица. В регионалните групи още се подвизават Даниел Рачев, Кирил Минков, Павел Гицов.
Това е само един от големите успехи на спорта в ТЕТ и ПГЕЕ. „Ломоносовци” са печелили отборните титли от първенствата по борба, лека атлетика, хандбал и то два пъти, футбол, баксетбол и тенис на маса – също два пъти. Отбори на горнооряховското училище са участвали шест пъти на Световни ученически първенства. Първото е в Каляри по футбол, а последното – в Катар по хандбал. Иначе са били на световните финали и по баскетбол и тенис на маса. Футболният отбор пък има освен шампионската титла през 1998 г. и едно второ и две трети места в републиканското първенство.
Едва ли има такова училище в България, което да е сред най-добрите в даването на знания и професия и в същото време, развиващо спортните умения и постижения на своите възпитаници. Десетки ученици са продължили образованието си в НСА и спортния факултет на ВТУ.


Като млад учител наследих добрата основа, положена от хората преди мен. От такива вдъхновени и увлечени от спорта учители като Мишо Михайлов. Освен това трябва да се отдаде заслужената благодарност на всички училищни ръководства и на всички колеги през годините, които са подкрепяли спорта и отборите ни. Безценна е помощта и на Общината, на „Спортни имоти”, на Зоналния съвет на БФС. В момента има лека криза във футбола на ПГЕЕ и няколко години не можем да излезем от зоните, но работим, за да се върнат отново футболните ни успехи, каза Иван Генов.
Съвсем в началото на училището и неговите спортни постижения се връща Михаил Михайлов – доайен сред учителите и спортните деятели. Той е сред първите преподаватели на Техникума, създаден преди почти 60 години. Въпреки че неговата специалност са техническите дисциплини, той влага много от себе си в развитието на спорта. Беше трудно в началото, но училището имаше късмет да привлече за учител по физическо възпитание отдаден на спорта и децата човек като Райна Досева. Страхотен организатор беше и по нейна идея ние – младите тогава учители, се нагърбихме да направим различни спортни секции. С волейбола работеше Янко Добрев, с баскетбола – Христо Досев, гимнастика развиваше Дончо Тодоров, а аз се занимавах с футбола, спомня си Мишо Михайлов.
Спортният ентусиазъм, обхванал учители и ученици, наистина беше забележителен. Може би защото самото училище е построено на мястото на стария Градски стадион, който е бил точно тук от 1935 до 1959 г. Сигурно нещо от неговия дух се е прехвърлило към Техникума, смята Михайлов.
В началото учители и ученици заедно изграждат своето училище и паралелно с това израстват и спортните секции. Успехите не закъсняват. Започва се с победи на градски и окръжни първенства, стигат и до републиканските турнири. Тук са идвали като ученици да играят срещу нашите бъдещи големи звезди като Начко Михайлов, Павел Панов и много други, спомня си ветеранът. Ние пък по-късно сме играли срещу Димитър Бербатов, много преди да стане голямата звезда, добавя Иван Генов.
Някои от възпитаниците на ТЕТ станаха основни играчи на „Локомотив”, продължава да се връща в спомените Мишо Михайлов. Едва ли мога да си спомня всички имена, но веднага се сещам за Николай Аспарухов, Николай Колев, Бойко Димитров, Ценко Гавазов, Ангел Минчев, Иван Василев, Мирослав Рашков. И много други, които сега не бих могъл да изредя, казва още Михайлов.
Основата, която положихме ние, беше продължена от младите колеги – Иван Генов, Иван Палев, Десислава Сотирова, Искра Благинова. Те продължиха традициите и развиха спортните успехи на училището, което за близо 60 години е дало старт в живота на повече от 10 000 момчета и момичета, пръснати сега по цял свят, обобщава Михаил Михайлов.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
шампиони ТЕТ ПГЕЕ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати