Събота, 13 Мар 2021
            
Други

Министърът на туризма гостува в Стопанска академия

  24.04.2018 13:09
Министърът на туризма гостува в Стопанска академия

Министърът на туризма Николина Ангелкова, гостува в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Срещата с академичната общност на Свищов бе в рамките на работна визита на министър Ангелкова, осъществена по покана на кмета на града Генчо Генчев. Придружена от областния управител на Велико Търново проф. Любомира Попова и от кмета на Свищов, министър Ангелкова бе посрещната от ректора доц. д-р Иван Марчевски. Той приветства гостите с „Добре дошли” на територията на 82-годишната образователна институция и подчерта, че Свищов има голям туристически потенциал и много компетентни хора, които могат да помогнат както на страната да привлича туристи, така и на администрацията на ресорното министерство да създава най-добрите условия за развитие на туризма в България. На срещата присъстваха представители на общинското ръководство, зам.-ректори, декани, академични преподаватели, студенти и служители на свищовското висше училище.


Николина Ангелкова представи пред присъстващите на академичната среща основни акценти от дейността и целите на Министерството на туризма, промените в Закона за туризма, данни и тенденции за развитието на туризма, като един от водещите сектори на българската икономика, новости и предстоящи прояви. По думите й, в последните две години туризмът в България се развива изключително успешно, а очакванията за настоящата година са за 10-процентен ръст. Говорейки за големи инвеститорски намерения, които вече се реализират в страната ни в туристическия бранш, министърът подчерта, че това ще увеличи и възможностите за студентски практики, стажове и кариерна реализация. В отговор на постевени въпроси бе пояснено и какви стажантски програми за студенти осигурява министерството на туризма.
Пред академичната общност в Свищов Николина Ангелкова подчерта ролята на висшите училища за развитието на туристическия сектор, като отчете от една страна необходимостта от добре подготвени млади хора, а от друга – знанията и компетенциите на преподавателския състав. В тази връзка тя сподели, че зам.-ректорът по учебна дейност на Стопанска академия проф. д-р Марияна Божинова е член на създадения към Министерството на туризма Обществен съвет. Освен това, в предварителна среща между ректора и Николина Ангелкова е обсъдена възможността за сътрудничество между свищовското висше училище и Министерството на туризма, и предстои подписване на рамково споразумение за стратегическо партньорство.
По време на дискусията представители на академичната общност отправиха и конкретни предложения за включване на различни обекти от Свищов в културно-историческите дестинации и туристически маршрути, които създава ресорното министерство.
Министър Ангелакова благодари за топлото гостоприемство в Стопанска академия, а ректорът подчерта, че тази среща е пример за това как в университетите могат да се срещат държавата с местната власт и академичната общност за да генерират идеи, от които да има добри резултати и за града, и за областта, и за туризма в България.

Доц. Марчевски връчи на министъра на туризма почетния знак на Стопанска академия и комплект книги с информация за създаването на свищовското висше училище и неговите ректори, за просвещението в България, водещо началото си от Свищов и за дарителството на видни свищовци.


Ключови думи
Ангелкова Стопанска академия
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати