Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Зад лъскавите фасади на старите къщи се крият падащи балкони

  16.04.2018 08:45
Зад лъскавите фасади на старите къщи се крият падащи балкони

През последната година много от старите къщи по улиците  „Независимост“, „Стефан Стамболов“ и „Никола Пиколо“ бяха ремонтирани. Община Велико Търново дори осигури строителни материали от дарители, за да могат собствениците да извършат освежаване на фасадите. И действително обликът им се промени. Амбицията на местното ръководство е старата част на Велико Търново да се запази по възможно най-добрия начин. Поради тази причина стартира и мащабния проект за реконструкция на улици, стълбища и алеи. За съжаление усилията на Общината не са достатъчни за справяне с проблема. Зад лъскавите фасади на къщите в центъра се крият падащи балкони и отблъскващи гледки. Безхаберието на собствениците е довело до рухването на много сгради.
Реалната картина зад фасадите
Да рухнат къщи предстои да се случи и на ул. „Никола Пиколо“ в старата българска столица, където наскоро бяха боядисани фасадите на няколко над 100-годишни сгради. Екипът ни реши да провери състоянието им отзад, където туристи и гости на старата столица рядко ходят. Оказа се, че къщите всеки момент могат да паднат, както вече се е случило с една от тях. На някои липсват балконите, а от други застрашително са надвиснали изгнили греди.
Много собственици на различни етажи
Повечето къщи в района са строени около 1900 година. Някои от тях са изграждани и през 19-ти век. Именно те създават туристическия облик на Велико Търново и привличат туристи от всички краища на света. Тъжната статистика обаче показва, че всяка година рухват десетки постройки в старата част, а други са необратимо засегнати от безхаберието на собствениците си. Една от основните причини за състоянието на сградите е фактът, че всеки етаж от къщите е притежание на различен човек. Някои от етажите са собственост на повече наследници, които или са в чужбина, или не говорят помежду си. Осъществяването на връзка между тях е почти невъзможна мисия. Всичко това довежда до съсипване на старите сгради. Но дори и собственикът да е един, той едва ли би искал да инвестира хиляди в стара къща, пред която дори не може да спре колата си. Малко са и мераклиите за хотели, тъй като туристите искат всички удобства, които старите сгради не могат да предложат.
Паметници на културата с тромави процедури
Всички стари къщи по главните улици са обявени за паметници на културата. Затова всеки ремонт на фасадата преминава през тромави процедури, свързани с издаване на разрешителни от Министерството на културата. За щастие от скоро във Велико Търново работи и местна комисия, която улеснява собствениците, решили да стегнат имотите си. Усилията на шепа хора обаче явно не са достатъчни за запазването на уникалните постройки, носещи духа на следосвобожденска България. Тежко е състоянието и на много от сградите в квартал „Варуша“. В старата част на града живеят не повече от 5000 души, предимно възрастни хора, които не успяват да заделят средства, за да запазят домовете си от естествения ход на времето.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
къщи фасади падащи старо Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати