Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Ще правят пътя Драгомирово – Овча могила с европейски пари

  12.04.2018 17:11
Ще правят пътя Драгомирово – Овча могила с европейски пари

Третият спечелен проект на Община Свищов през 2018 г. е инфраструктурен – „Повишаване на трансграничната мобилност чрез подобряване на третостепенните възли към TNT инфраструктурата”. Условията на програмата за общините са, че могат да кандидатстват за ремонт и изграждане на пътища, които са изцяло общинска собственост.

  Община Свищов кандидатства с пътя между селата Драгомирово – Овча могила – главен път Бяла – Плевен. Проектът е за близо 8 млн. лева, той е одобрен, но Общината е възразила срещу оценката и размера. Очаква се до края на месеца да бъде разгледана жалбата и да бъдат констатирани и дадени съответните препоръки. Ако това стане, до средата на лятото ремонтът на пътя с дължина 10 км, ще започне.

  Тъй като пътяг от Свищов през с. Царевец, Българско Сливово и Драгомирово е вече ремонтиран, след като се ремонтира и прекият път през Овча могила, това става един високоскоростен път от Румъния до главен път в България. По този начин се прави една много добра свързаност.

  Проблемен остава участъкът с. Вардим, но Община Свищов има уверението на министър Нанков, че всеки момент ще започне цялостната реконструкция и рехабилитация на този път. С неговата направа Община Свищов ще има една добра пътна инфраструктура, важна за нейното развитие. Уверение има и за връзката от кантона на с. Царевец до Свищов, че ще бъде направена.

 Друг проблем си остава лошият път в индустриалната зона на Свищов. По отношение на него сагата е от 10-15 години, но няма как Община Свищов като бюджетна организация да влага публични финанси в път, който не е неин. Той е изграден навремето от „Свилоза”, индустриален път е и е ангажимент на предприятието. Има опити да се упражни натиск върху Общинското ръководство да бъде цялостно ремонтиран. Твърденията на ръководството на „Свилоза” са, че през 2009 г. са дарили пътя на Общината. Протокол от „Свилоза” има, но процедурата е спряна до там и не е завършена. „Въпреки това ние не отказваме да го рехабилитираме. Бяха ни отпуснати със съдействието на великотърновските депутати 500 000 лв. за рехабилитация на уличната мрежа в Свищов. Но тези пари са недостатъчни и Община Свищов тази година изтегли заем 2 млн. лева, с които ще се  направи ремонт на 45 улици. В момента е входиран проект и в предприятието за управление на отпадъците МУДУС за 1,7 млн. лева и предстои неговото одобряване да се подменят близо 4 км водопреносна мрежа в Свищов. След това ще се направи и частична рехабилитация на пътя към „Свилоза”, който е с дължина над 10 км”, увери кметът на Свищов Генчо Генчев, който днес разказа пред медиите за начинанията на Общината през 2018 г.

Ана Райковска

 


Ключови думи
Община Свищов общински пътища Овча могила
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати