Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Бордеите до Гарата във Велико Търново отново се напълниха с бродяги

  09.04.2018 08:37
Бордеите до Гарата във Велико Търново отново се напълниха с бродяги

Незаконно гето до жп гарата във Велико Търново вероятно е било последното нещо, което убитата студентка Вероника Здравкова е видяла. На практика от там е бил последният й път преди да срещне убиеца си Илиян Здравков. Районът е известен с престъпленията си и дори най-смелите мъже избягват да ходят там нощно време. Младото момиче обаче е пренебрегнало всички опасности и е решило да мине по най-прекия маршрут до центъра. Грешка, за която тя няма вина.
Гетото в старата българска столица е от години
От години необезпокоявани роми със своите деца живеят в нерегламентираните постройки до гарата. След смъртта на Вероника Здравкова от полицията разтуриха гетото, но днес там отново са се заселили цели семейства, показва проверка на областния седмичник „Кореспондент“. Опънати са въжета, на които е закачено пране. Бараките са паянтови, по всичко изглежда, че са опасни за живеене, още повече за деца, каквито спят там. Вместо покриви имат мушами, одеяла, картони, а стари дограми се използват за прозорци.


Чалга и боклуци
Мощна музика се чуваше от бараките, когато екипът ни провери великотърновското гето. Чалга от репертоара на различни поп-фолк изпълнителки гърмеше в целия район. Традиционните ромски викове и крясъци се смесваха с ориенталските ритми. Откъде ли имат електроснабдяване подобни незаконни постройки? А боклуците са навсякъде. Опаковки, найлони, чували и всякакви отпадъци бяха разпръснати около бараките и в радиус от 200 метра. Районът на практика е превърнат в сметище, а през летните месеци се разнася и тежка миризма, твърдят хора, които често преминават от там.
Боклуците са най-малкият проблем
Замърсяването с всевъзможни боклуци е най-малкото, което може да се случи, споделят железничари. В района постоянно бягат деца от бараките, а жп линиите са само на метри. Малчуганите играят на релсите, а родителите им нехаят. Според тях е въпрос на време да се случи поредната трагедия поради непредпазливост. Друг проблем е, че ромите използват гарата за подслон през зимата и често се явяват пияни сред пътниците в чакалнята.
Кражби заплашват всички пътници
Без съмнение друг сериозен проблем от наличието на гето в района на жп гарата са несъвсем добрите намерения на обитателите. Едва ли има човек, който да е сигурен за багажа си в близост до придобилите печална известност бараки. Пътниците се страхуват от щъкащите роми, които често просят пари и се взират в чантите на чакащите. В същото време има и хора, които искат да стигнат до центъра през най-прекия път. Все по-малко обаче дръзват да минат от там, особено след смъртта на Вероника Здравкова.


Изгорели кабели по пътя към центъра
Контраст - красива гара, запазила историята на България, и гето, показващо жестоката действителност на съвременността. Пътят до центъра минава край река Янтра, преди това екипът ни се натъкна на загаснал огън, където изгорени кабели за мед все още не бяха продадени за скрап. От къде ли са били взети и дали собственикът им ги е дал доброволно на ромите? А дали Илиян Здравков случайно е бил на гарата във Велико Търново. И няма ли днес още хора като него, които чакат удобен момент, за да ограбят, изнасилят и убият…
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
гето жп гара Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати