Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Акция за кръводаряване провеждат в църквата „Св. Никола“

  01.04.2018 12:37
Акция за кръводаряване провеждат в църквата „Св. Никола“

Акция за кръводаряване провеждат в църквата „Св. Никола“ във Велико Търново. Още в 9.00  часа Неделното училище към храма беше превърнато в Кръвен център. Осем души дариха кръв още в ранните часове на деня. Повечето от тях споделяха, че за тях е традиция точно на Цветница да помогнат на хората в нужда.
От Центъра за кръводаряване споделиха, че няма проблем хора, които постят да дарят кръв, защото се правят изследвания за хемоглобин. Освен това веганите и вегетарианците ядат много ядки и доста здравословни храни, които компенсират консумацията на месо, категорични са специалистите.
„Кръводаряването е процес, който трябва да извира от сърцето на всеки донор и призоваваме всички да дойдат да дарят, не само за свой близък, а за гражданите на Велико Търново. Не смятам, че едно постене е причина да не се дари. Има много продукти, които заместват животинската храна. Хората се чувстват добре, отлични заместители са ядките и житните култури. Ядките дават много сила, енергия и протеини“, сподели Снежана Василева, която е лаборант в Кръвния център към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. По думите й кръводаряването не е страшно. Всеки желаещ попълва декларация за съгласие и анкетна карта. Лекар преглежда кръводарителите, след което се измерва хемоглобина. При дамите трябва да е над 120, а при мъжете- над 130.
Сашо Христов е бивш спортист, чувства се отлично, затова дарява всяка година кръв на Цветница. Решил е точно на този ден да помага на нуждаещите се.
„От десет години дарявам кръв на Цветница, така съм решил. Когато сляза от леглото се чувствам много добре физически. Душевно също, усещам някакво успокоение, всеки има нужда в днешно време от малко помощ“, споделя Сашо Христов.
Деница Жилова също беше сред днешните кръводарители. Миналата година дарила за пръв път и е решила да превърне благородното си начинание в традиция.
„Не се знае ние кога можем да бъдем на тяхно място, затова дарявам кръв, за да помогна“, сподели Деница Жилова, която беше дошла в църквата с малката си дъщеря.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
кръводаряване акция Цветница Св. Никола
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати