Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Общество

Червенокръстци от СУ „Вичо Грънчаров“ се обучаваха във ВМА

  20.03.2018 13:56
Червенокръстци от СУ „Вичо Грънчаров“ се обучаваха във ВМА

Тази неделя в Аулата на Военномедицинската академия в София се проведе курс  по „Първа помощ” по инициатива на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”.  Със специалното съдействие на д-р Сибила Маринова, учениците от БМЧК  при СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица имаха възможността да присъстват на обучението. Да получат ценни зания – с тази идея децата се озоваха в аулата на ВМА.
На курса „Първа помощ” беше подготвена както лекционна част, така и демонстрация на основните техники при оказване на първа помощ при инцидент.
Сърдечната честота е като ритъма на песента на Bee Gees - Stayin' Alive. С тази теза д-р Емил Кържин от ВМА започна семинара „Оказване на първа помощ на пътя”. В презентацията си д-р Емил Кържин, главен асистент в реанимацията на ВМА, представи основните техники при оказване на първа помощ при инцидент и ги демонстрира в зависимост от това дали пострадалият е моторист или пътник в автомобил. Целта на курса е оказващите първа помощ да знаят какво трябва да направят в една такава ситуация, за да могат да помогнат на пострадалия.
Семинарът беше разделен на три части – теоретична, въпроси и демонстрационна част, при която всеки желаещ имаше възможността да се включи. Проходимост на дихателните пътища, сърдечен масаж, изкуствено дишане и контрол на кръвозагубата са първите стъпки при оказване на спешна помощ, сподели д-р Кържин.
Участниците в обучението се научиха как да свалят каска, без да рискуват допълнителни увреждания на пострадалия, как да спират кръвотечение, да прочистят дихателните пътища, но и как да обръщат и обгрижват човек, който е в несвяст или има тежка травма.
Доволни и мотивирани, младите червенокръстци са готови да предадат знанията си чрез „връстници обучават връстници” в часовете на класа, както и на сбирките на БМЧК.


Ключови думи
БМЧК СУ "Вичо Грънчаров" д-р Сибила Маринова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати