Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Поредна акция за кръводаряване провеждат в МОЛ-а

  17.03.2018 13:07
Поредна акция за кръводаряване провеждат в МОЛ-а

Поредна кръводарителска акция се провежда във Велико Търново. За втора поредна година МОЛ-ът в старата столица беше превърнат в кръвен център. Още в 9 часа сутринта доброволци започнаха да попълват задължителните анкетни формуляри, за да станат съпричастни с нуждите на Отделението по хематология. Не случайно  мероприятието се провежда под надслов: „В кръвта ти е да спасяваш животи“.
Д-р Ина Иванова работи в Първо вътрешно отделение, където често се налага кръвопреливане. По думите й често има ситуации, при които пациентите се нуждаят спешно от кръв, а понякога и от редки групи. Затова често й се налага да моли болните сами да си търсят кръводарители.
„Това е една много хубава кауза, на всеки може да му се случи да попадне в тежка ситуация и да му потрябва кръв, която е животоспасяваща в някои ситуации. Това са пациенти с хематологични заболявания и всеки месец им се налага да се прелива кръв. Тази акция е изключително благотворна за Търново и цялото общество“, сподели д-р Ина Иванова.
И тази година организатори на акцията са от великотърновския клуб „Ротаракт“. Мариела Семова е член от няколко месеца, но вече е прегърнала идеята за кръводаряването и работи за популяризирането на акцията.
„Тук обикновено идват много хора. Те са нашата основна таргет група. Кръводаряването е голям проблем в цялата страна. Колкото повече хора успеят да се включат, толкова по-добре. Всеки между 18 и 65 години може да дари“, сподели Мариела Семова.
Миналата година над 10 души се отзоваха на призива да дарят кръв в МОЛ-а, а тази година се очаква желаещите да са повече. Набавената кръв ще бъде използвана за нуждите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
акция кръводаряване МОЛ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати