Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Търновска дискотека-бомбоубежище потъна в руини, да си спомним за "Галерия"

  11.03.2018 07:53
Търновска дискотека-бомбоубежище потъна в руини, да си спомним за \

Десетки са нощните заведения във Велико Търново, които през годините бяха център на хиляди купони и безсънни нощи. За повечето от тях никой не се сеща, но сред клубовете на 90-те години има и един, който трудно може да бъде забравен. Става въпрос за дискотека „Галерия“. Питейното заведение остана в съзнанието на тогавашните тийнейджъри не толкова с качествената музика, колкото с уникалното си местонахождение.
Дискотека, предпазена от бомбандировки
На практика името на дискотеката не беше случайно. Тя се помещаваше в една от галериите на централното градско бомбоубежище. Барът беше успореден по дължината на стената, а обстановката беше меко казано странна. Именно тази тайнственост привличаше студенти и тийнейджъри в култовото заведение от 90-те години. Дори учениците преди две десетилетия се шегуваха с родителите си, че „Галерия“ е най-безопасното място в града, защо може да ги предпази и от бомбена атака.
Началото на детските дискотеки
Първите детски партита във Велико Търново се провеждаха именно в „Галерия“. По онова време още не се беше случил инцидентът в „Индиго“ и децата на 90-те имаха пълна свобода да ходят в дискотеки. Градското бомбоубежище беше тяхно любимо място, защото младите хора се събираха на така нареченото „детско парти“. Което всъщност никак не беше изцяло детско. В галериите на бомбоубежището се навъртаха и доста курсанти, решили да си хванат за гадже някоя разкрепостена ученичка.
Залезът на „Галерията“
Еднаква е съдбата на повечето заведения през 90-те години във Велико Търново. Затегнатият контрол след 2001-ва година, забраната за продажба на алкохол и въобще недопускането на непълнолетни до питейните заведения, доведе до фалита на много клубове в старата столица. Някои от тях се преориентираха към студентите, но други не успяха да се адаптират към новостите на пазара. В крайна сметка и „Галерия“ затвори завинаги своите врати.
Днес остана само бомбоубежището
Малко след затварянето на култовото заведение, клошари и бездомници успяха да се настанят вътре. Обрани бяха кабели и осветителни тела, а поддържаният до скоро интериор беше напълно унищожен. Наложи се да бъде поставена метална решетка, която да спре крадците. Днес по нищо не личи, че в бомбоубежището се е помещавала една от най-обичаните дискотеки във Велико Търново. Всичко там е изпочупено, няма я и табелата, която посрещаше стотици ученици. Съществуват единствено бетонните стени на бомбоубежището.
От Гражданска защита съжаляват за дискотеката
От Гражданска защита във Велико Търново многократно са заявявали, че поддръжката на подобно бомбоубежище е много скъпа. Затова те подкрепяха използването на съоръжението като питейно заведение и съжаляват, че днес отново не работи. Всъщност помещението на бившата „Галерия“ може да се използва и като склад, но за това към момента не е мислено, а няма и интерес от страна на местния бизнес.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
дискотека Галерия Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати