Събота, 08 Oct 2022
            
Общество

Организират кампания „Нахрани бездомник, спаси човек” за Великден

  10.03.2018 12:46
Организират кампания „Нахрани бездомник, спаси човек” за Великден

Да направят Великден празник и за бездомните и отритнатите си съграждани се опитват добротворци от Велико Търново и Горна Оряховица. Идеята им е да се дарят храни, дрехи и лекарства на хората, които живеят на улицата.
Животът понякога поднася изненади. Може да си горе и внезапно да се сгромолясаш на дъното. Може да си имал дом и работа, но един ден да останеш на улицата. Не всеки може да понесе ударите на съдбата и някои хора се предават. Повечето клошари и бездомници са именно такива – хора, които не са се справили с вълчото ни време. Колкото и да са изпаднали обаче, те са хора и заслужават човешко отношение, поне по празниците. Затова с няколко приятели от 5-6 години почти за всеки празник се опитваме да нахраним и стоплим душите на десетина бездомници, живеещи по мазетата и парковете. Направихме го и за 3 март, а сега искаме да организираме една по-голяма акция за Великден, обяснява един от иницаторите на кампанията.
В навечерието на Деня на Освобождението няколко приятели от Велико Търново и Горна Оряховица зарадваха с хранителни пакети десетина бездомници от старата столица. В акцията участват не само бизнесмени, но и хора с по-скромни възможности. Хранителни продукти купиха Севдалин Кръстев, Йордан Байчев, Николай Рашков, Евгения Бакърджиева, Гинка Цветкова от София, Евгени Иванов, Димитър Николов, Петя Ламбева, Йовка Манджукова от Обзор и още приятели. Повечето от тях помагат не за първи път и не само с храни. В края на миналата година събрали пари за билет и изпратили едно бездомно момче в Германия. Там то започнало работа при българин и вече три месеца се оправя сам.
Хората, на които помагаме, не са крадци, дори не са просяци. Те имат своето достойноство, нищо че си изкарват по нещичко, ровейки в кофите за боклук. Идеята ни е за Великден да им подготвим отново по един пакет с храна, да съберем също дрехи и лекарства, от които някои имат нужда. Би било хубаво, ако се направи такава организация, че помощите да не са само по празници. Ако повече хора помагат – животът на бездомниците ще е малко по-лек. Собствениците на заведения за хранене например биха могли да им дават от останалата храна вместо да я изхвърлят. Има различни начини, с които всеки може да помогне. Нека да направим Великден най-хубавия празник и за хората без дом, така че и останалите на улицата да усетят, че не са напълно изхвърлени от живота, казват още организаторите на кампанията.
 


Ключови думи
бездомници
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати