Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Дребният бизнес е настръхнал срещу смяната на касовите апарати

  07.03.2018 07:50
Дребният бизнес е настръхнал срещу смяната на касовите апарати

 

Смяната на касовите апарати, която се разгласи през февруари, подразни масово дребните търговци, включително и тези във Велико Търново. Те буквално са настръхнали и само чакат някой да ги подкачи по темата. От крайно неодобрение на готвените промени разговорите се разпростират чак до това накъде върви държавата и икономиката ни. Всички осъзнават и признават мотивите на данъчните, но през 5-6 години да ги карат да купуват нови касови апарати, това не приемат. За последно го направиха през 2012 г.  Има и примиренчески настроени, но те са единици. Повечето великотърновци, които въртят малък бизнес, за да се изхранват, са крайно възмутени.

  Промените в наредбата

Последната промяна на наредба Н-18 в Закона за ДДС, която регулира отчитането на продажбите в търговските обекти е подписана в края на 2017 г. Тя е по искане на НАП и най-общо с нея се въвеждат нови изисквания, според които всеки касов апарат трябва да предава по изградената дистанционна връзка и данни от всяка касова бележка към сървърите на приходната агенция в реално време. Идеята е данъчните да разполагат с информация за извършваните продажби, които са регистрирани и отчетени чрез фискалното устройство. Като мярка срещу сивата икономика на бележката за клиента ще се отпечатва QR код, чрез който всяко лице ще може да провери отчитането й пред НАП.

  Мотивите за промените         

  Официалните мотиви на НАП, с които разполагаме от пресслужбата на ТД на НАП – В. Търново са, че годишно загубите от неотчитане на обороти са над 330 млн. лева и то само в девет от най-рисковите браншове наблюдавани от данъчните. Инспекторите са разкрили нови схеми за укриване на приходи чрез печатане на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истинските. Друга практика е манипулирането на софтуери в касовите апарати, което води до неотчитане на действителните приходи от продажби и услуги. При проверките са открити и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот. Въпреки затягането на данъчната дисциплина, от Агенцията информират, че в заведенията за развлечения и хранене манипулирането на фискалните системи продължава. От НАП обещават и по-сериозен данъчен контрол. 

  Нов касов апарат или с преработен софтуер

  Крайният резултат от промените е или надграждане на софтуера на касовия апарат, ако е възможно, или тотална смяна и закупуване на нов. За регистрираните по ЗДДС фирми крайният срок е 30 септември, за останалите – 30 юни 2019 г. Сумите, които ще похарчат фирмите, се признават за данъчен разход. Въпреки това, дори и да не се стигне до закупуване на нов апарат, а само да се смени софтуера, за малките фирми всичко е разход, който не са съгласни да поемат. И каква е гаранцията, че след няколко години няма да се измисли нещо ново. Всички се питат, а отговор от никъде няма защо преди 6 години не бяха предвидени възможните манипулации от недобросъвестни търговци и не се направиха тези промени още тогава. Да припомним, че през 2012 г. все пак всички касови апарати бяха свързани с НАП.

   Според сервизните техници ефектът ще е съмнителен.

   Ще спечелят производителите на касови апарати и мобилните оператори

Свързахме се със собствениците на две от най-старите фирми във Велико Търново, които се занимават със сервизно обслужване на касови апарати.

Инж. Митко Геров, собственик на „Мигком” ЕООД: „Подмяната на касовите апарати няма да им реши проблема на НАП. Които са си работили без касов апарат, пак ще го правят. А тези, които искат съвестно да работят, няма да могат. Той, сървърът им не работи както трябва. Касовият апарат праща, ама нищо не става. Щом идват с 300 неизпратени отчета, какъвто случай имам. За цяла година – нищо не е пратено. Няма такъв компютър, освен от НАСА да вземат. Информацията е много и няма как да се обработи. Пътят на информацията е от касовия апарат през мобилния оператор в сървъра на НАП. От там – по обратния ред. А и като стане нещо на клетката, всичко е до там. Има и места, в които няма покритие от мобилен оператор. Идеята на НАП е хубава, защото ще знаят, че всички бележки са истински. Проблемът идва от другаде – няма система, която да работи безотказно. В България има десетина процента фирми, които крият обороти. Вместо да отидат да се разправят с тях, тръгнали с дребните. Това, че някой продал две краставици без касова бележка, това не събаря държавата. Но нека да стане това, което са замислили. То ще се събори неминуемо и тогава ще гледаме сеира. Сега ще им вземат по стотина лева за смяна на софтуера, а други ще се наложи да си купят нови апарати. Но се съмнявам да си купят нови. Затварят и толкова”.

Александър Александров, един от собствениците на „ЕКА сервиз” ООД: „Щом я има наредбата, най-вероятно ще се случи. Но не е проблемът да се сменят касовите апарати, а да има по-голям контрол. Който иска да чука на касовия апарат, ще го прави на какъвто и да е. Който не иска, ако ще и да е златен софтуерът, пак няма да чука. Хората са против и с право. Със сигурност ще се стигне и до подмяна на касови апарати. Най-голямата грешка на държавата беше, когато преди години разрешиха нефискалните принтери. Идват масово клиенти, които казват, че ако ги накарат да си купуват касови апарати, приключват с тях и минават само по банка. А много ще минат в сивия сектор. Който иска да крие, ще крие. Големите фирми и сега не могат да ги хванат. Безспорно е, че заводите производители ще бъдат облагодетелствани. Най-голям интерес от всичко това имат мобилните оператори, защото те не влагат нищо, а само вземат. От СИМ-картата, че са я предоставили, вземат на месец по 1,80 лв. чисти средства. Отделно при продажбата й също вземат пари”.

  Най-засегнати са търговците

Румен Бянов, собственик на магазин за авточасти „Автокомерс”: „При предишната смяна имах два обекта и ми се наложи да купя два касови апарата, за които дадох 400 лв. Разбирам ги НАП, това е с цел повишаване на събираемостта, но ефектът според мен не е голям. Вярно, има рискови обекти, но при едно заведение е ясно какви разходи има и какви приходи трябва да отчита. За мене не е добра организацията. Сега контролът ще е още по-голям, но се страхувам, че ще бъде както преди. Пак ще дадем 200 лв. за касови апарати. Мобилният оператор и той ще си вземе. Проблемът е, че трябва да се правят анализи. По морето колко пъти ги проверяваха…Дискотеки с хиляди души отчитат смешни обороти и това всеки го знае. От там трябва да почнат. И сега като приключа вечер, отчетът пристига при тях. Те знаят от коя фирма какъв оборот да очакват, от кой бранш. Да подменят касовите апарати, но редът да се спазва. Като го въведат, да го прилагат. Попитайте ги кои фирми са рискови, няма да ви кажат. А това не е правилно. За мен това не трябва да се крие. А да купуваме нови апарати,  в тая криза, а тя е голяма, ще изпитаме затруднения. Който ви казва, че не е голяма кризата, не го слушайте. Всичко е на база обществени поръчки и европейски програми, което не е правилно. Не е реалната картина за БВП на една държава. Виждате, във Велико Търново единствената сериозна инвестиция е на „Кроншпан”. Дребните търговци ще бъдат притеснени. Глобализацията е навсякъде. Хората се радват за „Кауфланд”, но някои от малките магазини ще затворят”.

  Радка Боева има малко магазинче за ядки на ул. Н. Габровски”: „В търговията съм от много години, но вече съм на ръба да потъна. Супер съм възмутена от новото предложение за смяната на касовите апарати, да не говорим, че тази поддръжка, за която даваме 150 лв. е напълно излишна. След като апаратът ми е закупен миналата година и е нов, защо трябва да дам пари, за да си купя още един нов. Дори и само да се сменя софтуера, всичко се отразява на малкия бизнес. От ден на ден всичко се затяга, ние също, за да си пазим хляба гледаме да сме изрядни, но в същото време нищо не се прави за нас. Въпрос на време е кога ще си затворя обекта. Ето ми дневните обороти, не че в НАП ги нямат. На 21.01 – 58,34 лв., на 05.02 имам 63, 45 лв. Другото, което имам да кажа е, че е крайно време търговците да си направим сдружение „Защита на търговеца”. Всички организации имат някаква защита, само нас няма кой да ни защити. Клиентът е прав, а ние все сме длъжни”.

 Какво да правим със старите касови апарати

От 1993/94 г. насам на някои ще се наложи за четвърти път да си купуват касов апарат. Познавам собственици на фирми, които имат колекция от неизползваеми стари касови апарати, запълващи цял рафт по мазета и тавани. Редът да се освободиш от тях е, първо да се отпишат чрез Данъчната служба. Паметта се смъква в обслужващия сервиз и се праща в завода производител, който я съхранява. От там нататък пътищата са два – или да си ги имаш неизвестно до кога, или да се бракуват. Бракуването обаче става с протокол и струва, в зависимост от апарата, между 15 и 40 лева. На никой не му се дават допълнително пари, затова старите касови апарати се трупат. Ако все пак се стигне до бракуване, от платката, в която има ценни метали, може да се вземе между 80 стотинки и 1 лв., а в пунктовете ги изкупуват на килограм. Пластмасата, ако не се продаде, отива в контейнера, което не е редно от екологична гледна точка.

 Тънкият момент е, че по нашите закони до 5 години трябва да се съхраняват касовите книги и апарати. Или до данъчна ревизия. Никой обаче не казва дали този срок в действителност е верен. От НАП също не пожелаха да ни отговорят на въпроса. И макар че касовият апарат е отписан, той още се води на отчет, а данъчните задължават сервизите да пазят досието му. Искали са информация от тях и за 8 години назад. Така всеки фирмаджия е изправен пред парадокса хем да не може да използва апарата, защото е стар, хем да не може да го изхвърли, защото не знае кога какво ще хрумне на данъчните. Отделно, в касовите апарати има акумулаторна батерия, която по европейските директиви трябва да се събира отделно. Никой обаче не го прави и сигурно наближава времето, когато от Брюксел и за това ще ни дърпат ушите.

Ана Райковска

   

 

 

 


Ключови думи
касови апарати смяна на касови апарати - 2018 дребен бизнес НАП
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати