Събота, 01 Oct 2022
            
Култура

Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката показват във Велико Търново

  26.02.2018 13:58
Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката показват във Велико Търново

Изложба с шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката, провеждано във Варна, ще бъде открита на 1 март в Изложбени зали  „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Изложбата е по проект, спонсориран от Национален фонд „Култура“ при Министерството на културата – София, във връзка с реализацията на събития, представящи културното наследство и постиженията на съвременното българско изкуство по време на Българското председателство на ЕС. Тя е организирана от Асоциация „Международен графичен център – Варна“, основана през 1995 година. 
Творбите в настоящата експозиция са част от Фонда на Международното биенале на графиката, като след деветнадесетте издания на форума, той притежава 1652 графични листа на автори от 57 държави.
Изложбата „Шедьоври от Фонда на Международното биенале на графиката, Варна“, представя 100 творби на художници от водещите световни графични школи, с принос за развитието на графиката през втората половина на ХХ и началото на ХХI век. Тя утвърждава Биеналето като панорама на графичното изкуство и е свидетелство за това, че българската графика е неизменна част от процесите в Европа и света.
Експозицията дава възможност да се проследят тенденциите в националното и чуждестранно графично изкуство. Тя включва 50 чуждестранни и 50 български автори от 41 страни. Сред тях наред със силното присъствие на школи като Германия, Испания, Италия, Полша, Словакия, Сърбия, Франция, Чехия и Япония, интерес предизвикват и държави като Австралия, Австрия, Бангладеш, Египет, Индия, Иран, Ирландия, Куба, Малайзия, Мароко, Мексико, Непал, Перу, Тайланд, Тунис и други.
Графиките в изложбата разкриват различни похвати, идеи и търсения. Те са ретроспекция и демонстрация на традициите, професионализма и многообразието от стилове на поколения творци като Винцент Хложник, Паул Вундерлих, Хосе Ернандес, Херман Хеблер, Албин Бруновски, Владимир Гажович, Душан Калай, Зоран Тодович, Миодраг Джудич – Дадо, Иржи Андерле, Акира Куросаки, Кунито Нагаока, Томиюки Сакута, Васил Захариев, Сидония Атанасова, Пенчо Балкански, Христо Градечлиев, Здравко Захариев, Любомир Йорданов, Жана Костуркова, Стефан Марков, Христо Нейков, Тодор Панайотов, Румен Скорчев, Михаил Петков, Борислав Стоев, Стоян Стоянов и други.
Експозицията ще бъде представена във Варна, Велико Търново и София. В Старата столица ще остане до 27 март.


Ключови думи
биенале Варна
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати