Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Култура

Необичайни музикални инструменти представят пред търновските ученици

  21.02.2018 13:28
Необичайни музикални инструменти представят пред търновските ученици

На 9 март във Велико Търново ще се проведе безплатен образователен концерт на формацията "Тъпани и гайди" за учениците от община Велико Търново. Концертът е организиран от учителя по музика Добрин Пелтеков.


Музикантите от формация "Тъпани и Гайди" ще разкрият пред ученици тайните на родопския фолклор и ще покажат подробно устройството и начина на работа на гайдата и другите инструменти. Новоткрити необичайни музкални инструменти пък ще бъдат представени от Петър Йорданов и проекта "BunyVerse".

„Тъпани и Гайди“ съществува от 2011 г. Традиционният родопски звук е заложен в основата на звученето, но е преплетен с тежък съпровод на австралийско диджериду и перуански кахон. Гласът на Валентина Добрева е благозвучното допълнение към музикалните инструменти, дошли от 3 континента.
Гайдарите във формацията са Григор Лалов, Лазар Керемедчиев, Костадин Канев, Росен Росенов. Участват още народната певица Валентина Добрева, Хорхе свири на диджериду, а Петър Йорданов-Бъни – на тъпан.
BunyVerse / Music Page е проект на Петър Йорданов–Бъни - музикант, мулти инструменталист.

Свири на уникалния новосъздаден инструмент хандпан/хенгдръм. Участва в много различни музикални проекти и концерти. Водещ на перкусионни workshops. Организатор на концерти и фестивали (София Фюжън фестивал и др.). Един от основателите на група „Оратница“, с която е изнасял концерти на множество големи world music фестивали в Европа, Скандинавия, САЩ, Русия и далечния изток. Използва перуанския перкусионен инструмент кахон, модифициран по специален за него начин, също и африканска калимба, бас китара, тъпан, джембе, овал, loop station. Това са част от инструментите, с които сме го слушали по клубове, музикални фестивали или онлайн - https://www.facebook.com/PetarBuny/ А от скоро и на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ – спектакъла „Калигула“, както и театъра на Армията в представлението „Саломе“, където свири на живо и композира и записва голяма част от музиката.
Концертът ще се проведе от 18 ч. в Залата на Община Велико Търново. Организаторите припомнят, че събитието е само за ученици.


Ключови думи
Тъпани и гайди Добрин Пелтеков
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати