Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Увеличават издръжката за специализирани социални услуги с минимум 25%

  09.02.2018 11:57
Увеличават издръжката за специализирани социални услуги с минимум 25%

20 % повече средства за издръжка и заплати в сферата на 24- часовите социални услуги ще бъдат заложени като минимум за 2019-та година. Очаква се и минимум 25% увеличение за специализираните социални услуги. Това заяви във Велико Търново заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.  По думите й сегашният ръст на Единния разходен стандарт с 10% не може да компенсира увеличението на минималните работни заплати и възнагражденията на специалистите. Според нея в момента психолози и педагози вземат сходни заплати с тези на помощния персонал.
“Не искам да пренебрегвам никой, но всеки си има определената отговорност и роля. И ако ние искаме да говорим за качество на социалната услуга, трябва да започнем от подобряване на качеството през обучение и менторство спрямо екипите на социалните услуги. Тоест качеството на социалната услуга, в голямата си част, зависи от качеството на персонала“, сподели Росица Димитрова.
Голямото текучество на персонал, многото свободни места, липсата на мотивация и обучението на специалистите са основните проблеми, които стоят на дневен ред в сферата на социалните услуги, допълни Росица Димитрова.  По думите и ще бъде преразгледан и първия етап от деинституционализацията и какви спешни обучения са необходими на персонала в Центровете за настаняване от семеен тип.
Тя коментира и намеренията за поставяне на видеонаблюдение в детските градини. Според нея това трябва да решат родителите по места, а що се касае до слагане на камери в специализирани заведения, Димитрова беше категорична, че това няма да реши проблемите.
„Ако не си помогнем сами да осъзнаем какво представлява социалната работа, дали имаме желание, мотивация и разбиране за отговорността, която поемаме и какви грижи трябва да положим за потребителите, аз мисля, че камерите няма да помогнат за да не се случват тези неща, които са недопустими. Това са казуси на насилие, които са недопустими, независимо дали се случват вкъщи или в Центрове за настаняване от семеен тип“, обясни Димитрова.
Тя се включи в кръгла маса на тема: „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера”.  Събитието се проведе по инициатива на областния управител на проф. д-р Любомира Попова и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”. В него ще се включиха директори и управители на институции, специалисти работещи в системата за социално подпомагане и закрила на деца и лица от област Велико Търново, преподаватели от ВТУ, неправителствени организации и студенти.
Събраните мнение и предложения от днешната среща ще бъдат изпратени до министъра на труда и социалната политика, сподели областният управител проф. Любомира Попова.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Областна администрация услуги социално Росица Димитрова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати