Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Заради Софка Стефанова пораснали деца се връщат в детската градина

  04.02.2018 07:58
Заради Софка Стефанова пораснали деца се връщат в детската градина

Спомена за стотиците усмихнати деца и благодарните им родители е най-ценното, което ще вземе със себе си досегашният директор на ДГ „Ален мак“ в Горна Оряховица Софка Стефанова. От 1 февруари тя е в заслужен отпуск. Обещала си е да пътува много, както подхожда на човек, отдал над 40 г. на работата си, и да откаже цигарите.


От 8 март 1977 г. посреща и изпраща деца в ДГ „Ален мак“ Софка Стефанова. В продължение на 22 г. е учител там, а през последните 19 г. – директор. В градината постъпва след като се дипломира в Института за детски учители в Русе. Разпределили я първо в Джулюница, после за няколко месеца и в Лясковец. Но в „Ален мак“ израства и се убеждава, че трябва да носиш учителя в себе си, иначе нищо няма да се получи.
Никога не е мислила, че ще бъде друго, освен учител. И не само защото майка й Соня Каваклиева била една от най-уважаваните начални учителки в Горна Оряховица.
Знаех, че това е професията за мен, споделя Софка Стефанова, която през 1989 г., вече майка на две дъщери, завършва висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 
Малцина могат да работят толкова години на едно и също място. И докато за някои това е застой, то за Софка Стефанова е възможност да се развива като професионалист.

Помага й основно екипът, който успява да създаде и за когото днес казва, че не би заменила за никой друг. Опора й е и старши експертът в Районното управление на образованието във Велико Търново Екатерина Миновска, която винаги е насреща за съвет покрай поредната промяна в сферата на образованието. През всичките години на градината много помага и общинското ръководство.
Качеството в образованието не е в бумагите. На моменти от писане на планове, анализи, отчети не ни остава време за същинската работа с деца. Но когато спечелих конкурса за директор знаех, че ще бъда и финансист, и юрист, и деловодител на детската градина, обяснява Софка Стефанова. Въпреки това мисля, че никога не съм пренебрегвала децата, допълва тя.


На самия конкурс се явила само за да изпита себе си, да види ще се справи ли като ръководител. Смята, че го е сторила предвид реномето, което днес има ДГ „Ален мак“ не само на местно, но и на регионално и национално ниво. Участие в поредица от проекти, в научно-практически конференции, провеждането на открити педагогически практики е малка част от нещата, случили се в „Ален мак“ под ръководството на Софка Стефанова. Една от големите й гордости обаче е фактът, че през март 2016 г. детската градина стана първата в област Велико Търново, внедрила  иновативните технологии в обучението.
Не можем да си позволим да сме назадничави. В съвременното глобализиращо се и динамично общество владеенето и ползването на информационните и комуникационни технологии е съществен елемент от функционалната грамотност на всеки човек, необходимо условие за неговата лична и професионална реализация и израстване, вярва Софка Стефанова.


И за да е в темпото на обществото, Софка Стефанова непрекъснато надгражда себе си. Десетки курсове и квалификации е минала в професионалния си път тя – за техники за овладяване и контрол на професионалния стрес, за правата и задълженията на директорите при подадена жалба, за дейност eTwinning, за взаимодействието „Семейство – детска градина“, за работа с делегирани бюджети е малка част от тях.
Всъщност на съпричастността и участието на родителите в учебния процес винаги е държала Софка Стефанова. От години в ДГ „Ален мак“ се е наложила практиката преди всеки голям празник да се организират работилници, в които децата и техните майки и татковци заедно майсторят сурвакници, мартенички, боядисват великденски яйца. Това е още един начин да усмихваме децата. Родители са ми споделяли, че децата им едвам изчакват да минат събота и неделя, нямат търпение да се върнат в детската градина. Значи с колегите сме си свършили работата, споделя Софка Стефанова.
Че си е свършила работата показват и наградите, връчвани й през годините – Почетно отличие „Неофит Рилски“ за висок професионализъм в просветната дейност от Министерството на образованието, Годишна награда на Община Горна Оряховица за цялостен принос към образованието, сертификат от Центъра за развитие на човешките ресурси за качествено развитие на проект по „Коменски“, грамоти от РУО във Велико Търново...

Тези награди не са само за мен, защото не бих се справила без колегите си. Благодарна съм им за всички съпреживени мигове, откровена е Стефанова.
В годините в ДГ „Ален мак“ безвъзвратно се влюбва и в пътешествията.

Първото й излизане в Европа е през 2008 г., когато „Ален мак“ реализира многостранен партньорски проект „Математика и наука – пътешествие в страната на чудесата“ по секторна програма „Коменски”. Тогава Софка Стефанова за пръв път вижда Испания отблизо. Връща се още два пъти там, защото тази страна никога не й стига.
Пътуването, което най-много я е докоснало обаче, е през 2015 г. в Изарел. Стъпва на мястото, където нивото на земната повърхност и на моретата и океаните е равно на нула, минава по „Виа Долороса” - улица в стария Йерусалим, по която се смята, че е минал с кръстния си товар Исус Христос към Голгота, покланя се на Божи гроб.
Винаги съм мислела, че изразът „Не мога да опиша с думи“ е клише. Е, сама се убедих, че има такива изживявания, разказва за Израел Софка Стефанова.


Към днешна дата е била в 2/3 от европейските държави, в Йордания, в Мароко. От по-популярните туристически места иска да види Париж и Айфеловата кула. Но голямата й мечта са Санкт Петербург и Москва. Русия ми е сантимент – брат ми е завършил в тогавашния Ленинград, едната ми дъщеря е омъжена за момче с майка рускиня, сигурно затова ме тегли натам. Искам сама да усетя силата на духа, с която са управлявали Петър Велики и Екатерина Велика, да видя пищността на тази страна, признава Софка Стефанова.
Вярва, че и това ще стане, но преди него трябва да свикне с пенсионирането. Преходът ме плаши, не го крия. Животът ми мина в ДГ „Ален мак“, тук бе вторият ми дом. Благодаря на колегите, с които работихме през годините – за отдадеността и за подкрепата. И за партито, което ми подариха за пенсионирането, усмихва се директорката. Вярвам, че човекът, който поеме поста, ще се справи, ако обича децата и уважава родителите им и колегите си. Другото идва с опита, обобщава Софка Стефанова.
А в последния й работен ден като директор на ДГ „Ален мак“ тя получи поредния знак за уважение от екипа и децата в градината. И ако дотогава успяваше да сдържи сълзите, то на 31 януари те нямаше как да бъдат спрени.
Биляна МИЛЧЕВА 


Ключови думи
Софка Стефанова Ален мак
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати