Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

В Сухиндол вече вадят бъчвите за новия Зарезан

  04.02.2018 07:29
В Сухиндол вече вадят бъчвите за новия Зарезан

Дегустация на домашни вина, състезание по търкаляне на бурета, кулинарно състезание са малка част от проявите, с които в Сухиндол ще бъде почетен Трифон Зарезан. По традиция винарското градче посреща и своя празник на 14 февруари, като двойният повод винаги е отбелязван особено пищно.
Събитията започват още на 10 февруари, когато в 18 ч. в кафе „Верона“ ще има дегустация на домашни вина и ракии. Дегустацията ще мине под мотото „Много поколения, една традиция във всяка капка“.
Една от големите атракции – търкаляне на 225-литрови празни бурета, е насрочена за 11 февруари от 12 ч. на Централния площад в Сухиндол. На следващия ден в 10 ч. в Дневния център за възрастни хора започва „Торбата за празника“ - кулинарно състезание за приготвяне на обредните гозби за празника. Също на 12 февруари, но в 17 ч. в Ритуалната зала, ще бъде представена четирилогията на Нидал Алгафари, а в 17 ч. в салона на НЧ „Трезвеност 1870“ е началото на „Чакана любов“ - спектакъл на ФТФ „Търновска царица“ с хореограф Георги Радев.
„По пътя на виното“ - туристическа разходка в „Ловико Лозари“, музея на виното, Лозаро-винарски, културно-информационен център, Етнографски музей ще има на 13 февруари. В 13 ч. в същия ден в читалището пък ще бъде представена „Коркотворения“ - изложба на предмети, изработени от коркови тапи от учениците от СУ „Климент Охридски“  в Сухиндол и граждани. В 15 ч. в Ритуалната зала започва тържественото заседание на Общинския съвет, а в 19 ч. в салона на читалището - „Зарезанска вечеринка“ с гост изпълнител Симона Загорова.
Наситен със събития ще е и самият 14 февруари. Денят ще започне с празнична литургия за благоденствието на община Сухиндол в храма „Св. св. Петър и Павел“. За 11 ч. е насрочено
тръгването към източната част на града за зарязване на лозята в местността Димчански завой. Няма да бъдат подминати и лозите в местността Върбака, където зарязването ще бъде точно в 12 ч. на обед. В 14.00 ч. тръгва Тържествено шествие, което ще завърши с хора на Централния площад.
Организаторите си запазват правото за промени в програмата.


Ключови думи
Зарезан Сухиндол
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати