Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Областна администрация отпразнува 19 години от създаването си (СНИМКИ)

  01.02.2018 12:34
Областна администрация отпразнува 19 години от създаването си (СНИМКИ)

Областна администрация отпразнува 19 години от създаването си. Настоящият областен управител проф. Любомира Попова благодари на своите предшественици и служители за неуморната работа през годините и  сподели, че институцията вече е навършила пълнолетие. Тя припомни, че с Указ № 1 от 05.01.1999 г. се утвърждават границите на област Велико Търново, в която се включват десет общини.
„Днес ние празнуваме 19-годишен рожден ден. Това, което ни дава повод да се съберем и да отбележим тази годишнина, е да покажем на обществото, че за да бъде успешно трябва да уважава институциите, да има приемственост. И това, от което се е ръководила Областна администрация, за което благодаря на екипите, които са я управлявали, но най-вече на експертите, са законността и интересите на жителите“, сподели в празничното си слово проф. Любомира Попова.
Новото тази година е, че празничната програма не премина с торта, а с изложба от две уникални съкровища- Хотнишкото и Къпиновското. Те бяха представени от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов. Той посочи, че Хотнишкото съкровище представлява най-старото в света обработено злато. То е открито през 1957 г. от археолога Никола Ангелов. По-късно е изпратено в Националния исторически музей. След десетилетия обаче са открити нови фрагменти от него и днес в Областна администрация бяха представени и допълнителните оригинални части плюс дубликата.
Къпиновското съкровище също буди интерес към днешна дата, защото не е достатъчно познато на широката общественост, твърди Иван Църов. То се появява на бял свят случайно при изкоп с багер, който трябвало да изравни зеленчукова градина. При първия изкоп блеснало сребро. Изровена била сребърна чаша за вино, на която имало сцена от подвизите на Херакъл.
На днешния празник присъстваха и двама от бившите областни управители- инж. Георги Рачев и инж. Николай Йоцов. Те получиха благодарствени грамоти за работата си начело на Областна администрация.
„Областна администрация е изключително важна институция, която е връзката между местната и държавната власт. На този ден не само се поздравяваме, а всеки един от нас се връща във времето назад, спомняйки си и добрите и трудните мигове. Аз пожелавам на хората в Областна администрация да бъдат все така реални и взискателни, да изпълняват своите задължения съгласно закона“, сподели инж. Георги Рачев, който ръководеше институцията в периода от юни 2013-та до септември 2014-та година.
По случай празника днес в Областна администрация дойдоха и двама от общинските кметове. Градоначалникът на Сухиндол- инж. Пламен Чернев и на Павликени- инж. Емануил Манолов.
За кетъринга днес се погрижиха 19-годишните ученици от Професионалната гимназия по туризъм, които бяха подготвили маса с деликатесни хапки, а празничен благослов отслужи отец Славчо Иванов.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Областна администрация празник честване Георги Рачев Любомира Попова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати