Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

След дълга дискусия приеха бюджета за 2018-та година във В. Търново

  25.01.2018 11:50
След дълга дискусия приеха бюджета за 2018-та година във В. Търново

След близо двучасова дискусия общинските съветници във Велико Търново приеха най-важната точка в днешния дневния ред, а именно проектобюджета за 2018-та година. Решението беше взето с 27 гласа „за“, 4 „против“ и 2-ма „въздържали се“. Очаквано точката не беше подкрепена от съветниците на БСП, които бяха и основните противници на финансовата рамка, предложена от администрацията.
Параметрите на бюджета бяха представени от Росен Иванов, а в дискусията пръв се включи кметът Даниел Панов. Той определи бюджета като „оптимален“, а заложените в него дейности като „реално изпълними и без грам популизъм“. Градоначалникът благодари на служителите от администрацията за изготвянето му и се обърна с критика към опозицията, обвинявайки я в неверни внушения.
„Бюджета залага на реалистични приходи. Имено това е същността на добрите финансови политики- да харчиш толкова, колкото изкарваш. Инвестиционната програма е за 32,3 млн. лв. Амбицията ни е да продължим да превръщаме общината във все по-добро място за живеене, инвестиции, туризъм, култура и отглеждане на децата ни. За тези 6 години БСП никога не са гласували бюджета. На вчерашната им пресконференция те отново внушаваха факти, като предишните, че Общината ще фалира“, сподели Даниел Панов. Той подчерта, че в новия бюджет има увеличения по всички пера и определи като неоснователно твърдението на опозицията, че не са отделени достатъчно пари за налените места.
Думите му бяха подкрепени от председателя на Сдружението на кметовете и кметските наместници Тошо Кръстев. По думите му с отделените 300 000 лв. за инфраструктура и 450 000 лв. по програмата „Местни инициативи“ се получава „една добра сума“, която ще помогне на населените места.
След него думата взе Мирослав Трифонов, който говори от името на Реформаторския блок в местния парламент. Той раздели бюджета на три панела. Този, с което сините съветници са съгласни е свързан с предвидените инвестиции за създаване на нова детска градина в кв. „Зона Б“, довършването на Руската църква и други инвестиционни намерения на Общината.  В частта, за която не са доволни обаче Трифонов посочи необходимостта от изграждане на нов път, който да свързва „Картала“ с „Варуша“ и изграждане на отсечка за „отпушване“ на кв. „Зона Б“.
Със сигурност обаче най-критични към бюджета бяха съветниците от БСП. По време на дискусията те изразиха недоволството си от факта, че кмета говори 25 минути, а всеки един от тях няма право на повече от 5. Социалистите още веднъж подчертаха, че искат бюджет, който да решава наболели проблеми и да бъде социален. Стоян Витанов от своя страна репликира кмета, обвинявайки го, че си е сложил „розови очила с 9 диоптъра“. Той попита защо в бюджета се отделят над 900 000 лв. за ремонт на покрива на ДГ „Здравец“, а в същото време с 1,7 млн. лв. се изгражда изцяло нова детска градина в кв. „Зона Б“. Колегата му Петко Тюфекчиев пък подплати коментара си със снимков материал, на който се виждат проблемни улици и разбита градска инфраструктура, включително в населените места. Дайте първо да си решим проблемите с улиците, които имаме и тогава да строим нови, прикани в залата Петко Тюфекчиев.
В крайна сметка рамката на бюджета в размер на 76, 4 милиона лв. беше приета почти единодушно.
Михаил Михалев


Ключови думи
сесия Панов кмет бюджет БСП дискусия
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати