Събота, 01 Oct 2022
            
Култура

Големите имена в народните танци гостуват във Велико Търново

  23.01.2018 16:32
Големите имена в народните танци гостуват във Велико Търново

Водещи имена в българските народни танци ще доведе във Велико Търново хореографът Николай Корчев от Долна Оряховица. Срещите, обединени под името Хоротека „Плетеница“, започват на 16 февруари. Пръв лектор ще бъде проф. Антон Андонов – солист на пловдивския ансамбъл „Тракия“.
Проф. д-р Антон Андонов е преподавател и ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1995 г. се изявява като артист, солист-балетист във фолклорен ансамбъл „Тракия”, а от 2000 г. и като балетмайстор в ансамбъла. Хореограф-постановчик е на утвърдени танцови образци и автор на танцови произведения във фолклорни ансамбли („Върти оро”, „ Македонски мерак” и др.).
Преди малко повече от година Николай Корчев създава клуб за народни танци във Велико Търново. Идеята му за хоротека „Плетеница“ се родила недълго след това – когато си дал сметка, че хората имат нужда да се забавляват заедно, без значение в кой клуб иначе танцуват. Самият Николай избира да работи във Велико Търново и Горна Оряховица, защото вярва, че и провинцията има нужда от хора, които разбират от работата си.
Когато бях първи курс проф. Андонов ми водеше някои от най-важните часове. Повече хора трябва да се докоснат до този човек, обяснява Николай. Поканата за участие в хоротеката е не само към танцуващите, но и към колегите хореографи. Защото, ако работим заедно, в екип, ще работим по-добре, казва още той.
Към хоротеката вече има заявен сериозен интерес от танцьори от цялата страна. Ето защо се наложило тя да бъде преместена в по-голяма от предварително плануваната зала. В край сметка хората ще се вият в Интерхотела на 16 февруари от 19 ч.
Първият час от хоротеката ще е за загрявка. Около 20 ч. ще започне и семинарът, на който проф. Андонов ще покаже 3 хора от различни фолклорни области в България. След като ги научи, всеки ще може да ги ползва в школата си, коментира още Николай Корчев.
В плановете му за март влиза гостуване на основателя на ансамбъл „Чинари“ Асен Павлов, за април вече има съгласието на д-р Благовеста Калчева, позната на танцуващите народни танци великотърновци като жури в „Болярско надиграване“.


Ключови думи
хоротека "Плетеница" Николай Корчев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати