Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Как един учител прави интересни Йоан Кукузел и Моцарт за децата

  15.01.2018 09:59
Как един учител прави интересни Йоан Кукузел и Моцарт за децата

Рисуване, физическо, музика. От поколението на 90-те до днес повечето ученици гледат на тези часове като на „свободни” - или влизат отегчени в тях, или изобщо не го правят. Не така стоят нещата в търновско училище обаче, където от началото на настящата учебна година преподава Добрин Пелтеков.
Той започва уроци по музика още когато е на 7 г. Първият му инструмент е акордеонът, който не след дълго сменя с кларинета. Завършва музикално училище в Стара Загора, а почти веднага след промените от ноември 1989 г. заминава да свири в Гренландия. На островната държава между Северния ледовит и Атлантическия океани се установяват в столицата Нуук. Българите са приети много добре и правят две турнета по три месеца в последователни години.
През януари 1992 г. се установява в Дания. Там турнира с група, преди да започне музикалния тандем с Flemming Andersen, с когото имат и хит в класация за датска музика. Музикалните вкусове в Дания бяха рок, кънтри, полка, нямаше чалга култура и всичко, което води след себе си тя, разказва Добрин.
Бил и в Англия, свирил е още в Германия, Норвегия, Швейцария, а в България се завръща през 2003 г. Във Велико Търново е част от Биг Бенда на Общината, а в свободното си време диджейства в клубове под артистичното име DJ Jubar.
Никога не е вярвал, че ще се върне отново в клас. През 1987 г. преподавал в Павел баня и мислел, че с това учителската му кариера е приключила. Докато учел „Педагогика на обучението по музика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ обаче преподавателите му забелязали различния му подход за работа с деца и го поощрили да продължи в тази насока. Така вече няколко месеца Добрин Пелтеков показва на децата от V до VII клас, че светът на музиката е много по-красив и стойностен от този, който често се представя на тях от изпълнения на Азис и Ментата. Чалга не е само музиката. Това е субкултура, в която стойностното в човека като духовност, обноски, диалог е изместено от вулгарно, материално и за съжаление доста често грубо отношение между личности, казва Пелтеков.
Децата са като тесто, от което или излиза хубав хляб, или не. Наше задължение като учители е да им помагаме да видят и приемат ценното в живота. А и не мога да си позволя да предам доверието на всички, които повярваха, че от мен ще излезе добър преподавател, обяснява Добрин.
В началото бил по-строг с учениците, защото държи те да се отнасят сериозно към предмета. Дал си сметка обаче, че трябва да направи нещо много повече, за да провокира интереса им към качествената музика. Затова поставил началото на „Срещи с...“.
Първата такава среща е с композитора Стефан Диомов. Спира се на него основно заради факта, че песента му „Приятели” се изучава в VI и VII клас. Макар и задочна – по телефона, срещата се оказва изключително интересна за децата. Те сами подготвили въпроси към Диомов, като не се поколебали да включат и неудобни. Композиторът бил толкова впечатлен и от инициативата на Добрин, и от самите деца, че им обещал да запишат песен. В момента се търси подходяш текст, като идеята е парчето да бъде продуцирано от Добрин Пелтеков.


Коренно различна стилово е втората среща от инициативата на Пелтеков. Този път той успял да доведе в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” вокалът на култовата рок банда „Ахат“ Звезди. Заедно с него в училището бе и Десо от „Tri-o-five“. Не губете искрения си интерес към рок музиката, поръчали те на децата.
С времето идеята на „Срещи с...“ се разширила и в училището дошъл пътешественикът Пламен Узунов. Той приема поканата, защото с Добрин са приятели от години и споделят едни и същи ценности за музиката и взаимоотношенията между хората. На тийнейджърите Узунов разказал за местата, които е посетил, като един от акцентите поставил върху Азия и нейната култура. Пламен подарява и няколко диска с музика, между които и ценни такива от Бутан.
Горчив вкус за Добрин Пелтеков оставила друга среща с популярно лице. Специален гост на децата бил председателят на българския фен клуб на „Манчестър Юнайтед“ Емил Йорданов – DJ Emo. Цялата среща минала под знака на толерантността, към която призовават и DJ Emo, и Добрин Пелтеков, на приемането на другия като равен, на спортменството в човешките отношения. Малко по-късно обаче иначе престижна спортна медия публикува изопачена информация за срещата. Тенденциозно поднесеният материал почти отказал Добрин Пелтеков от „Срещи с...“. Но после си дал сметка, че в действителност всяко зло е за добро. С тази случка децата сами разбраха, че трябва да мислят и че не бива да вярват сляпо на всичко, което излиза в публичното пространство. Те бяха там, чуха какво им каза гостът и видяха как бе интерпретирано то. Тъжното е, че фалшивите новини са навсякъде, казва учителят.
Въпреки случилото се Пелтеков продължил поредицата. Последните засега гости, разчупили часа по музика в търновското училище, бяха изумителните „Оратница“. Музикантите създават своето изкуство на основата на българската народна музика, възпявания в православен стил, аборигенски теми и всичко това смесено с хип-хоп, дъбстеп, дръм енд бейс и неравноделни ритми.


Учениците попиваха всеки звук от нестандартните за тях инструменти. След всяко изпълнение момчетата от „Оратница“, към които се присъединиха и вокалите Дияна Василева от „Мистерията на българските гласове“ и Ася Пинчева от „Космическите гласове от България“, запознаваха децата с различните инструменти, разказваха им за произхода им, показваха им как се свири. Отговаряха на всеки зададен въпрос, научиха учениците  кой тон да пеят, за да се получи ефект на гайдата, да пляскат с ръце, да тропат с крака по време на изпълнението...
Всички досегашни гости в „Срещи с...“ Добрин Пелтеков срещнал покрай музиката. Изключително им е благодарен, че са се отзовали на поканата му напълно безвъзмездно. Повече български изпълнители трябва да си дадат сметка, че не могат да си позволят да странят от българското училище. Основно те са хората, които трябва да пазят истинската музика, вярва DJ Jubar.
Трябва да се създава повече хубава музика, разсъждава Добрин. Не трябва да гледаме какво прави поп фолкът, а да се абстрахираме от него и да пишем музика. Между музикантите в този жанр има наистина страшно талантливи колеги. Техният избор, предполагам и ми се иска да е така, е чисто финансов. Всеки храни семейство, проявява разбиране Пелтеков.


Разходка зад кулисите на МДТ „Константин Кисимов“ и среща с ръководството му в лицето на Васил Вълчев и Алфедин Раифов, мюзикълът „През гори и води“ по сценарий на Веси Чернева, среща с Астор, юбилеен концерт на „Биг Бенд Велико Търново“ с Орлин Горанов и Веси Бонева, прожектирането на филми за Ричи Валънс и Моцарт, разказване на легендата за Йоан Кукузел са друга част от нещата, с които Добрин Пелтеков излиза извън стандарта на класическия час по музика. Наскоро той запозна учениците си и със саксофониста Милен Стойков, или Майк Сакс. Оказва се, че и с тази среща Пелтеков е на прав път – децата проявиха невероятен интерес към саксофона и самия Майк Сакс. Заедно с него DJ Jubar има проект с различни стилове музика – ретро, хаус и смуут джаз. Саксофон на живо, изсвирен от Майк, може да ви накара да настръхнете от положителни емоции, казва Пелтеков.


Мечтая да запозная учениците с оперен певец, но знам, че за тази музика е нужна по-дълга подготовка. Не мисля, че правя нещо кой знае какво, просто съм разбрал, че на децата трябва да им е интересно, иначе ще ги загубим, е убеждението на Добрин Пелтеков, който вече има уговорка с Мери от „Мери бойс бенд“ да гостува в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. А голямата му мечта е да срещне учениците си с оперната звезда Веселина Кацарова, с Васил Найденов и други непреходни лица от сцената.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Добрин Пелтеков DJ Jubar
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати